Nezbytné nástroje pro úpravu keřů a živých plotů

23. 05. 2023

Nezbytné nástroje pro úpravu keřů a živých plotů

S nástupem jara se probouzí příroda a zahrádkáři se vrhají na úpravu svých zahrad a zelených ploch. Jednou z nezbytných úloh je ostříhání a prořezání keřů a živých plotů nůžkami, plotostřihem nebo pilou. Některé keře vyžadují střih v konkrétním období, jiné je možné kromě zimy stříhat prakticky celý rok. Například některé vrby je nutné zastrihnout i několikrát ročně, jinak rychle přerostou v nekontrolovatelnou džungli. 

To však často znamená značné množství odpadu ve formě větví. Naštěstí existují praktická řešení pro likvidaci tohoto odpadu, jako jsou drtiče větví nebo štěpkovače. V tomto článku se podíváme na výhody těchto nástrojů a možnosti využití podrcených větví.

Drtič větví i štěpkovač jsou zařízení navržená speciálně k rozdrcení větví na menší kousky. Je mezi nimi však několik rozdílů. Zatím co drtiče pro drcení větví využívají nože umístěné na nožové hlavě, štěpkovače větve drtí pomocí ozubené hlavy. Obě řešení mají své výhody a nevýhody. Nožová hlava si dobře poradí i se silnějšími větvemi, je však poměrně hlučná a nože je nutné čas od času brousit. Zubová hlava je tichá, sama si větve natahuje, avšak má omezení v průměru větví, které dokáže podrtit.


Nožová a zubová hlava

Obě tato zařízení však přinášejí mnoho výhod pro zahradníky a majitele zelených ploch. Jednou z hlavních výhod je snížení objemu odpadu. Rozdrcením větví se dramaticky snižuje objem odpadu, což usnadňuje manipulaci a jeho likvidaci. Zároveň se podrcené větve stávají cennou surovinou, která najde v zahradě různá využití.

Jedna z největších výhod drtičů větví a štěpkovačů spočívá v možnosti využití podrcených větví při výrobě kompostu. Rozdrcené větve se rozkládají rychleji a poskytují hodnotné organické hnojivo. V kompostéru je ideální prokládat tzv. zelenou a hnědou hmotu. To to například znamená, že vrstvy trávy posečené sekačkou můžete v kompostéru proložit vrstvami podrcených větví . Přidáním podrcených větví do kompostu získáte bohatý zdroj živin pro vaše rostliny a zlepšíte strukturu půdy.

Nechcete-li podrcené větve kompostovat, můžete je zarýt přímo do záhonů. Ideální je k tomu využít kultivátor, který drť dokonale promísí s půdou. Organická hmota pak přispívá k zlepšení půdní struktury. Zlepšuje její propustnost a zároveň v půdě lépe zadržuje vlhkost. Podrcené větve obsahují živiny, které se uvolňují postupně, když se rozkládají. Tím zajistíte dlouhodobý přísun živin rostlinám.

Podrcené větve a keře lze také využít jako mulčovací materiál. Mulčování přináší řadu výhod pro zahradu. Položením podrcených větví na zem kolem rostlin vytvoříte ochrannou vrstvu, která udržuje půdu vlhkou, reguluje teplotu, potlačuje růst plevelů a dodává živiny do půdy. Mulčování je šetrné k životnímu prostředí a přispívá ke zdravému růstu rostlin.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.