Není trávník jako trávník

12. 04. 2022

Není trávník jako trávník

Možná se shodneme, že trávník má sloužit svému účelu a nemělo by to být naopak, že vy budete sloužit svému trávníku. Bohužel módním trendem je dnes krátce střižený hustý pažit, který snad může být na pohled krásný, ale vyžaduje velmi časté sečení, pravidelné hnojení, závlahu a je na údržbu časově i finančně náročný.

Nízký okrasný trávník ve stylu golfového greenu nedokáže v zemi zadržet v horkých dnech tolik vláhy. Vyžaduje proto častější zalévání. Je také náročnější na hnojení a náchylnější k chorobám. Musíte jej udržovat dokonale hustý, jinak v něm bude prosvítat zem. Náročné je také sečení. Ideálně by se měl zastřihávat vřetenovou sekačkou několikrát týdně. Jestliže na to nemáte čas, do jisté míry to za vás může pravidelně dělat robotická sekačka, kterou lze naprogramovat i tak, že bude sekat každý druhý nebo třetí den. Četnost sečení můžete v průběhu sezóny měnit podle toho, jak rychle trávník dorůstá. Zásadním problémem totiž je, že když sečení pád dní vynecháte a následně odseknete delší přerostlý vrch trávy, odhalíte tím slunci jeho spodní část. Takto prudká změna může zapříčinit, že slunce trávník nepřivyklý prudkému slunečnímu záření jednoduše spálí.

Poměrně pěkný trávník můžete ale vypěstovat i pouhým pravidelným sečením divoké trávy. Nebude sice tak exkluzivní jako trávník okrasný, ale i tak může být krásný. Pokud se smíříte s tím, že vněm tu a tam bude vykukovat nějaká sedmikráska, jetel nebo jiný plevel, budete mít na zahradě odolný trávník, který snese i poměrně velkou zátěž a k jeho údržbě budete vynakládat jen minimální úsilí. Díky tomu, že jej budete nechávat vyšší než trávník okrasný, zadrží v půdě více vláhy a rozmanitost druhů trav a plevelů zajistí i jeho vysokou odolnost vůči chorobám a škůdcům. Není třeba při suchu jej tak často zalévat a sekat jej stačí podle období 1x, maximálně 2x týdně běžnou rotační sekačkou. Takový přírodní trávník s pestrým druhovým složením nevyžaduje hnojení ani postřiky. A ruku na srdce, i vy se snadno smíříte s tím, že na takovém trávníku dovádějí děti, když se nemusíte strachovat, že při divoké hře poničí těžce opečovávaný pažit, na kterém byste jim možná nedovolili ani deku a dětský bazének s vodou. To je totiž právě ten úžasný trávník, který si pamatujete ze svého dětství od babičky.

Pokud máte větší zahradu, můžete na její části nechat rozkvést louku. Směs semen s lučník kvítím dnes zakoupíte prakticky v každých zahradních potřebách, nebo v obchodech se semeny.  Poskytnete tak úkryt i potravu různé hmyzí havěti a děti si užijí spoustu zábavy i ponaučení při jejím pozorování.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…