Nejlevnější klimatizace je zadarmo

28. 07. 2022

Nejlevnější klimatizace je zadarmo

Vysoké letní teploty nás umí pěkně potrápit. Sluneční paprsky rozpalují vše, na co dopadnou a tak je poměrně složité najít místo, kde bychom se ochladili.  Nelze trávit veškerý čas ve stínu u vody a s tím, jak rostou ceny elektřiny, se klimatizace pomalu stávají komfortem, jejichž provoz si nemůže dovolit každý.

Pokud teploty stoupají ke třicítkám, slunce rozpálí dům natolik, že zdi naakumulují teplo a bez klimatizace je nemožné vnitřní prostory zchladit ani v noci, kdy venku teplota klesne. Panují li tropy několik dní po sobě, nepomůže ani kvalitní izolace na domě. Slunce může povrch zdí rozpálit i na více než 60 °C. V takovém případě je po delším čase izolace málo účinná, teplo prostoupí do zdí a v noci naopak izolace brání tomu, aby zdi mohly vychladnout. V rozpáleném domě se nedá pořádně spát, přes den jsme unavení, nesoustředění a vysoké denní teploty únavu jen násobí.

Zásadním problémem je trend poslední doby, kdy z našich zahrad vymizely vzrostlé stromy. Moderní zahrady se honosí pečlivě sečenými trávníky, dokonale střiženými živými ploty a nízkými okrasnými keři.  Poohlédneme li se do historie, zjistíme, že naši předkové okolo svých stavení často měli vysoké a košaté stromy. Vzrostlé listnáče jako lípy, kaštany, ořešáky přes den poskytovaly příjemný stín. Důležité však bylo, aby se jednalo o stromy, které na podzim listí shodí.  S tím jak v zimě ubývá světlo, stromy bez listí jej pustily na stavení a i to málo slunečních paprsků občas pomohlo dům trochu ohřát. V létě naopak strom udržoval dům i jeho okolí ve stínu.  Rozdíl teploty povrchu stěny na slunci a ve stínu přitom může být i větší, než 50%. V praxi to pak může znamenat, že zdi na slunci se rozpálí na 60 °C, zatím co zdi ve stínu mají jen 25 °C.

Není však stín, jako stín. Pod slunečníkem se sice budete cítit lépe, než na ostrém slunci, ale jistě jste si všimli, že pod stromem je daleko příjemněji. Čím to je? Zatím co se plachta na slunečníku rychle rozpálí, strom se dokáže aktivně ochladit. V horkých dnech vylučuje na povrch listů vodu, která je tím chladí tím, jak se odpařuje. Strom se tedy vlastně dokáže potit a funguje tedy jako taková velká přírodní klimatizace. Udrží příjemné klima v zahradě i v domě.

Co se tedy poučit od našich předků a vrátit do zahrad vzrostlejší stromy? Mohou vám ušetřit spoustu peněz a jedinou drobnou nepříjemností snad je, že budete muset na podzim uklidit trochu listí. Ale pokud listí nechcete po vzoru dědečků a babiček hrabal hráběmi, můžete si pořídit třeba vysavač na listí, se kterým bude listí uklizené během chvilky.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.