Nebuďte otrokem své zahrady!

09. 05. 2023

Nebuďte otrokem své zahrady!

Jen těžko bychom hledali moderní zahradu, na které není alespoň malá travnatá plocha. Jenže údržba trávníku vyžaduje po většinu roku hodně páce. Nejvíc času při tom zabere pravidelné sečení.

Především nyní, když ještě slunce nemá tolik síly a poměrně často zaprší, trávník roste doslova před očima. V sobotu posečete a za tři dny můžete do bujného porostu se sekačkou vyrazit znova. Často máte pocit, že si z vás počasí utahuje. Celý den v práci koukáte z okna, jak svítí sluníčko a když se blížíte odpoledne k domovu, z ničeho nic přiletí mrak a začne pršet. A tak sečení den za dnem odkládáte. Po čase je tráva tak přerostlá, že se sekačka při sečení hltí a vy nestačíte vysypávat koš. Kompostér se plní a po čase už nevíte co s trávou dělat.

 

Co kdyby tuto nikdy nekončící práci někdo dělal za vás?

Robotické sekačky si stále u mnoha lidí důvěru nezískaly. První modely, které se na trhu před lety objevily byly často nespolehlivé a dokázaly posekat často jen velmi omezenou plochu. To však dávno neplatí. Moderní robot si dnes poradí i s trávníkem s rozlohou přes 1500 m2. Takovou plochu byste klasickou sekačkou pravděpodobně sekali pár hodin. Moderní robotické sekačky jsou vybavené mnoha senzory, které ji udrží v ploše určné pro sečení, ale také zajistí bezpečný provoz. Polohové senzory například sekačku vypnou okamžitě, kdy zaregistují nadměrné naklonění sekačky tak, aby nože nemohly nikoho poranit. Dešťový senzor hlídá, aby sekačka nesekala v dešti. A pokud by nastal jakýkoli jiný důvod, kdy je sekačku třeba okamžitě zastavit, na vrchní straně je opravdu velké červené tlačítko, které sekačku ihned vypne.

Je jasné, že robotická sekačka vám uspoří hodně času. Další výhodou je i dokonale tichý provoz. Spousta vesnic omezuje vyhláškami hlučné činnosti, a tak vyrazit v neděli nebo ve svátek s hlučnou motorovou sekačkou není možné. Nakonec nejde jen o vyhlášky obcí, ale i o ohleduplnost. Každý z nás chce alespoň jeden den v týdnu strávit na zahradě v klidu. Robotická sekačka je natolik tichá, že si váš soused pravděpodobně vůbec nevšimne, že mu v neděli jezdí za plotem. Teoreticky by mohla tedy sekat i v noci, ale zvuk žiletkových nožů narážejících na stébla trávy je přeci jen trošku slyšet a někomu by vadit mohl.

Díky tomu, že robot může sekat třeba denně, trávník rychle houstne a zbavuje se plevele. Většina plevelů pravidelné sečení dlouho nevydrží. Jakmile plevel trošku povyroste, sekačka jej usekne, a to plevel po čase vysílí natolik, že zaschne.  Nemá tak ani šanci vykvést a rozmnožit se semeny.

Robotická sekačka neprodukuje žádný odpad, protože trávník mulčuje. Tím, jak seká pravidelně, z trávníku odsekává jen několikamilimetrovou část. Tyto kousky trávy rychle uschnou a zetlejí, stávají se přirozeným hnojivem pro trávník.


Nože robotické sekačky jsou ostré jako žiletky

Důležité je také zmínit, že pravidelné sečení trávníku prospívá lépe než nárazové sečení velkou sekačkou. Robotická sekačka jede poměrně pomalu, nože má ostré jako žiletky, a tak každičké stéblo doslova zařízne dokonale rovně jen o pár milimetrů. Díky tomu trávník při sečení netrpí žádným šokem. V řezu nezasychá, a protože je sečen pravidelně, nestane se, že sečení náhle odhalí slunci spodní část stébel, jako při nepravidelném sečení. Takový náhlý přísun UV záření na spodní část listů, které na světlo nejsou zvyklé obvykle pro trávník znamená šok, se kterým se trávník dlouho vyrovnává.

 

Jak složité je robotickou sekačku zprovoznit?

Složité to není, chce to jen trochu času. Plocha, kterou bude sekačka sekat se musí vymezit vodícím kabelem. Ten funguje jako neviditelný plot, přes který sekačka nepřejede. Zároveň po kabelu sekačka najde nabíjecí stanici, na kterou se jezdí sama nabíjet. Kabel můžete po obvodu zahrady připevnit pomocí kolíků, chcete-i však zabránit jeho poškození, uložte jej 1–2 cm pod zem. Stačí lehce zapíchnout plochý rýč a udělat v trávníku drážku, do které kabel schováte. Jde to celkem rychle. Máte li na zahradě třeba strom, není nutné to řešit. Sekačka má nárazové senzory. Když do stromu narazí, couvne, otočí se a bude pokračovat v sečení jiný směrem. Sekačka je vybavena mnoha senzory, které zajišťují její pohyb, ale i bezpečný provoz. Pokud byste například sekačku nadzvedli, nebo by se převrátila, nože se okamžite zastaví, aby vás nemohly poranit.

Jakmile je kabel natažený a nabijeci stanice připojená do sítě, už jen stačí na sekačce nastavit datum a čas a vybrat dny a hodiny, kdy má sekačka sekat. Klidně to může dělat, když nejste doma. Nebo naopak můžete třeba relaxovat na terase při dobrém nápoji a sledovat, jak robot pracuje za vás.


Sekačku můžete nastavovat pomocí tlačítek, některé modely je možné nastavovat a kontrolovat i pomocí aplikace v telefonu přes wifi nebo bluetooth

Věřte, že už po prvním sečení budete překvapeni, o kolik lépe seče robot, než klasické sekačky. Možná trošku zalitujete, že jste si robota nepořídli už dřív 😉.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.