Nebaví vás hrabat listí? Udělejte z práce zábavu!

22. 09. 2022

Nebaví vás hrabat listí? Udělejte z práce zábavu!

Také to máte tak, že u některé práce relaxujete a pak jsou práce, které vyloženě nesnášíte? Já například přímo nenávidím hrabání listí. Možná je to dáno tím, že v dětství bylo mou povinností každoročně hrabat listí pod vzrostlým ořešákem. A zatím co kamarádi pouštěli draky, já tahal za hrábě pod stromem…

Sice je konec září, ale já už zděšeně sleduji, jak některé stromy mění barvu a na trávníku se tu a tam objeví nějaký list. Zkrátka blíží se opět doba, kdy stromy shodí listí a uloží se k zimnímu spánku. Všechno spadané listí ale bude třeba uklidit, jinak poskytne do jara domov všemožným škůdcům, kteří z jara zamoří zahradu. Nemluvě o různých chorobách, které budu příští rok decimovat všechny rostliny a úrodu. Navíc pokud bych listí nechal ležet celou zimu na trávníku, na jaře budu mít co dělat, abych zazáplatoval holá místa, kde trávník zlikvidovala plíseň.

Prostě když si letos práci usnadním tím, že nechám listí na zahradě ležet do jara, jeho úklidu se stejně nakonec nevyhnu, navíc budu mít spoustu další práce s tím, abych zlikvidoval následky, které tím vzniknou. A nesmím zapomínat ani na finanční náklady spojené s nákupem na postřiky proti škůdcům a chorobám, kterým vrstva listí poskytla zimoviště.

Na zahradě mám spoustu míst, kam se s hráběmi ani s největším úsilím nedostanu. Protáhnout hrábě mezi hustými kmínky živého plotu je nemožné, stejně tak nejde vyhrabat listí na skalce mezi kameny nebo v záhonech s trvalkami. Naštěstí mi dnes s úklidem listí může pomoci technika – vysavač na listí.

Vysavač listí má oproti hrábím mnoho výhod. Úzká hubice vysaje listí i z tech nejnedostupnějších zákoutí, na rovných plochách přepnu vysavač do režimu fukaru a listí rychle sfoukám na velkou hromadu. Nemusím tak pomalu vysávat na trávníku lísteček po lístečku, fukar zabere mnohem větší plochu najednou. A když je listí nahromadě, přepnu fukar opět do režimu vysavače a listí nasaju do vaku. Mohl bych sice hromadu listí jednoduše naložit a odvézt, jenže vysavač má v sobě integrovaný drtič, který listí do vaku namele na drobné kousky. Díky tomu v kompostu listí zetleje mnohem rychleji, a navíc je tak snadno z kompostu nerozfouká vítr. Ale abych jen nechválil, vysavač má i jednu nevýhodu – neporadí si s mokrým listím. Těžké mokré listí slepené vodou nasává i fouká špatně. Proto je nutné vychytat dobu, kdy s vysavačem do zahrady vyrazím.


Aku vysavač HECHT 9440 snadno předěláte na fukar

A jaký vysavač je nejlepší? Motorový vysavač jsem pro svou relativně malou zahradu (600 m2) rovnou zavrhl. Je sice mnohem výkonnější než elektrické a akumulátorové vysavače a práci bych zvládl mnohem rychleji, vadil mi však hlučný motor a složitější údržba. Navíc mám na zahradě jen pár stromů, tudíž mi na menší nadílku listí více než vystačí elektrický nebo akumulátorový vysavač.

Stačí připojit vak a sací hubici a z fukaru je vysavač...

Volba nakonec padla na akumulátorový vysavač. Důvody byly hned dva. Tím prvním byla skutečnost, že se mi nechtělo pokaždé rozmotávat prodlužovací kabel k elektrickému stroji. Navíc kabel neustále někde překáží, co chvíli se někde zasekne a nejednou jsem s ním polámal květiny v záhonech, z čehož manželka nebyla právě nadšená. Tím druhým důvodem bylo, že už mám doma několik akumulátorových strojů, ke kterým už mám dva akumulátory, které jsou kompatibilní právě i s vysavačem na listí. Nemusel jsem tedy kupovat další akumulátor s nabíječkou a pro napájení vysavače jsem využit akumulátory, které již mám doma. Alespoň je využiju na maximum po celou dobu jejich životnosti.

A hlavně – z nudné a zdlouhavé práce s hráběmi se s vysavačem stala zábava a do vysávání se většinou zapojí i děti. Ty dokonce vysávání baví natolik, že se o vysavač hádají.

Autor: PST

Související kategorie:

VYSAVAČE NA LISTÍ

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…