Návrat na venkov – domov jako z pohádky

02. 08. 2021

Návrat na venkov – domov jako z pohádky

Stále více lidí opouští města a stěhuje se na venkov. Důvodem snad může být snaha uniknout ze stresujícího života v ruchu velkoměsta a také touha po návratu k přírodě.

Velká část lidí si pořídí novostavbu s pozemkem o rozloze pár stovek metrů. Stále častěji se ale prodávají i starší venkovské domy nebo bývalé statky, které mají zahrady o rozlohách i několika tisíců metrů. K venkovským stavením nezřídka patří tzv. záhumenek nebo sad za stodolou. Jak se ale o takovou zahradu starat, aby se člověk doslova nestrhal?

Zahrada přiléhající k staršímu venkovskému domu bude pravděpodobně využívána jako odpočinková část. Tady budete relaxovat, grilovat, koupat se v bazénu, prostě co možná nejpříjemněji trávit čas sami či s rodinou a přáteli. Je proto zcela logické, že zde budete chtít mít udržovaný trávník, který budete pravidelně sekat klasickou sekačkou.

Nesnažte se do takové zahrady umístit moderní prvky jako třeba oblé záhony. Působily by nepřirozeně. Naši předci byli především praktičtí. Záhony měly zpravidla pravidelný hranatý tvar, aby se snadno udržovaly. Nevhodné jsou i některé moderní materiály. U klasického venkovského stavení bude vždy působit lépe dřevěný plot než plot z pletiva nebo zeď z průmyslového betonového odlitku.

Tráva v sadu se sekala 2x do roka a sušila se na seno. Vysoká tráva plná lučního kvítí byla domovem pro mnoho užitečného hmyzu, květiny byly zdrojem potravy pro včely, čmeláky a motýly. Vysoká tráva rovněž držela v zemi lépe vlhkost, proto sad snadněji přečkal i delší období sucha.

Dnes se spousta lidí vrací k tradicím, proto se vám možná podaří najít v okolí nějakého chovatele, který si trávu rád sám naseče a usuší. Tím by vám značná část práce ubyla. Můžete zvážit, zda na pozemku nebudete také chovat pár oveček nebo kozy, které trávu postupně budou spásat. Radost z nich budou mít určitě i děti. Dobře ale zvažte, zda máte dostatek času a sil o zvířata pečovat. V opačném případě si pořiďte lištovou, nebo ještě lépe bubnovou sekačku. S klasickou rotační sekačkou byste v sadě moc práce nenadělali a sekačku byste pravděpodobně brzy zničili.

Velký pozemek láká k založení větších záhonů. Můžete si sami vypěstovat pár řádků brambor, kdo nikdy neochutnal čerstvě vykopanou pečenou bramboru, neví, oč přichází. V takovém případě se vám jistě bude hodit výkonnější multifunkční kultivátor, kterým políčko zryjete, brambory pomocí hrobkovače zahrnete a později je vyoráte. Pokud zvolíte stroj, za který lze připojit valník, získáte tak jednoosý traktor, se kterým si můžete navozit třeba i dřevo na zimu.

U venkovského stavení se inspirujte přírodními materiály, jako je kámen a dřevo. Například kamenná dlažba bude určitě vypadat lépe než betonové dlaždice. Do záhonů zasaďte nějaké klasické trvalky, po vzoru našich babiček. Nějaký pracně tvarovaný keř podsypaný oblázky by působil u starého venkovského domu nevkusně. Pokud se budete držet tradic, budete mít domov jako z pohádky.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…