Měsíční jahůdky: Příjemné překvapení v zahradě

15. 06. 2023

Měsíční jahůdky: Příjemné překvapení v zahradě

Měsíční jahůdky jsou rostliny, které neodolatelným způsobem okouzlují svými květy a plody. I když se některé druhy často množí jako plevel, přesto jsou oblíbeným doplňkem zahrady. Jedinečnost měsíčních jahůdek spočívá v tom, že plodí prakticky po celý rok. Proto je milují především děti, které se na tyto drobné sladké plody vždycky těší.

Měsíční jahůdky (Calendula) jsou rostliny, které se vysazují ze semen, dají se ale pořídit i sazenice. Existuje několik druhů měsíčních jahůdek, které se liší barvou květů a jejich velikostí. Nejčastěji se setkáme s rostlinami s bílými nebo růžovými květy, které vytvářejí výraznou barevnou paletu v zahradě. Listy měsíčních jahůdek mají také léčivé účinky a jsou často využívány v bylinkářství.

Měsíční jahody svou velikostí nemohou konkurovat vyšlechtěným jahodníkům, svůj původ mají v lesních jahodách, které volně rostou na slunných stráních v okolí lesů. Nečekejte proto žádné velké výnosy, jedinečnost měsíčních jahod spočívá v tom, že si od jara do podzimu můžete tu a tam zobnout čerstvý a voňavý plod. 

Měsíční jahůdky jsou také známé tím, že se samovolně  šíří podobně jako plevel. Často je najdeme mezi květinami, u plotu nebo na volných plochách. Malé jahodníky, které se náhle objeví mezi květinami, přinášejí radost a veselí do zahrady a zejména pro děti jsou vždy příjemným překvapením.

Pokud chcete pěstovat měsíční jahůdky v zahradě, můžete je vysévat přímo do půdy. Nejlepší čas na výsev je na jaře, kdy se půda již ohřála. Vhodné je připravit si půdu, uvolnit ji a smíchat s kompostem pro zajištění dostatku živin. Semena měsíčních jahůdek se mohou vysévat do řádků s mezerou asi 15-20 cm. Je důležité, aby semena byla zakrytá jemnou vrstvou půdy a zalita. Měsíční jahůdky preferují slunná místa, ale snesou i polostín. Nemusíte je však pěstovat pouze v záhonech. Mnoho druhů lze pěstovat i v truhlících nebo květináčích.

Rostliny měsíčních jahůdek mají schopnost kvést a plodit prakticky po celý rok. Jejich květy jsou atraktivní pro včely a další opylovače, a proto jsou vítanou součástí biodiverzity v zahradě. Po odkvětu se tvoří malé zelené plody, které postupně dozrávají a proměňují se v drobné jahůdky. Tyto sladké plody jsou oblíbené zejména u dětí, které si je rády sbírají a konzumují.

Měsíční jahůdky jsou zahradní rostliny, které dětem přinášejí radost a zároveň jsou cennou součástí zahrady. Jejich pestrost barev, nenáročnost a dlouhé období kvetení je činí zajímavými pro každého zahradníka. Při výsadbě měsíčních jahůdek v zahradě nezapomeňte na to, že jsou to rostliny, které si rády užívají slunce a živné půdy. Ať už se objeví jako samovolně rostoucí plevel nebo jsou pečlivě vysázeny jako součást zahradního aranžmá, měsíční jahůdky vždy přinesou do zahrady nádherné květy a sladkou odměnu ve formě plodů.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…