Méně práce, více radosti: Živý plot bez zbytečného úsilí při stříhání!

11. 07. 2023

Méně práce, více radosti: Živý plot bez zbytečného úsilí při stříhání!

Živé ploty vytvářejí nádhernou zelenou hranici kolem pozemku, která zároveň poskytuje soukromí a chrání nás před zvídavými pohledy sousedů a kolemjdoucích. Jenže jaký druh dřeviny zvolit? Mnoho lidí chce mít zelenou stěnu co nejrychleji hustou a neprostupnou, proto sáhne po některém rychle rostoucím keři. Jenže i když se zdá, že rychlý růst je výhodou, je nutné vzít v úvahu i pozdější údržbu.

Rychle rostoucí dřeviny mají jedno velké lákadlo – rychlý růst, který vám umožní získat hustý plot rychle. Nicméně, tato výhoda může brzy přerůst ve zátěž. Rychle rostoucí rostliny vyžadují pravidelné zastřihování a údržbu, někdy až několikrát do roka, aby se udržely ve správném tvaru a výšce. Tato častá údržba může být časově náročná a nákladná. Některé keře a stromy mohou růst i poměrně rychle do šířky a žádného souseda asi nepotěší, když bude muset několikrát do roka řešit větve, které přesahují na jeho pozemek.

Rychle bující živý plot vám bude dělat radost jen prvních pár měsíců po vysazení. Později však bude přinášet více práce než užitku. I když plotostřih práci podstatně ulehčí, můžete si být jistí, že po pár letech pravidelného a nikdy nekončícího zastřihávání začnete přemýšlet nad tím, jak plot zlikvidovat a nahradit nějakou vhodnější rostlinou. 

Rovnováha mezi růstem a údržbou

Při výběru rostlin pro živé ploty je lepší volit ty, které rostou pomaleji, aby je nebylo nutné tak často střihat. Pomaleji rostoucí rostliny mají tendenci udržovat přirozeně kompaktní tvar a nepotřebují tak častou údržbu. Jejich přirozený růst je lépe kontrolovatelný a vyžaduje méně času a úsilí.

Hodně práce i starostí vám může ušetřit volba rostliny, které dorůstá do omezené výšky, a proto je není nutné prakticky vůbec střihat. Takové mohou být třeba bobkovišně, komule davidova (motýlí keř) apod. Vždy je však lepší poradit se se zahradníkem, který vezme v úvahu místní klimatické podmínky nebo typ a kvalitu půdy a pomůže vám s výběrem. Může vám tím ušetřit hodně starostí i financí. Navíc vhodnou volbou keřů můžete vytvořit nádhernou různobarevnou živou stěnu, která průběžně pokvete a zahradu zaplní krásou a vůní.

V českých zahradách jsou pro vytváření zelených stěn poměrně často využívány thuje. I když vytvářejí hustou kompaktní plochu a jsou stálezelené, některé odrůdy mohou dorůstat do opravdu velkých rozměrů. Proto je nutné je pravidelně střihat. Navíc pečlivě střižené thuje v zahradě působí poněkud uměle a ne do každé zahrady se proto hodí. 

I když rychle rostoucí dřeviny mohou na první pohled vypadat lákavě, je více než důležité zvážit i nutnost častého zastřihování. Při výsadbě živých plotů je proto moudřejší volit rostliny, jejichž údržba nebude vyžadovat velké úsilí.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.