Křovinořez nebo vyžínač?

28. 07. 2022

Křovinořez nebo vyžínač?

Jaký je rozdíl mezi křovinořezem a vyžínačem? Stále je spousta lidí, kteří v tom nemají zcela jasno.  

Aby v tom byl ještě větší zmatek, někteří lidé si pletou i křovinořez s plotostřihem.  Popravdě název křovinořez je opravdu zavádějící, jeden by možná čekal, že se s ním řeže křoví a není určen k sečení trávy.  Tak jak to tedy je?

Vyžínač je osazen strunovou hlavou

Vyžínač je jednoúčelové zařízení, které je určené výhradně k sečení trávy.  Nejčastěji je vybaven strunovou hlavou, existují však i vyžínače s výměnnými plastovými čepelemi.  Rotující pružná struna snadno přesekne trávu, avšak když narazí na pevný předmět, sklouzne po něm. Proto je možné vyžínačem sekat podle zdí, plotů a obrubníků, aniž by je poškodil. Při nárazu se struna na tvrdé překážky samozřejmě obrušuje, proto je navinuta v hlavě na cívce a postupně se odvíjí. Vyžínače bývají nejčastěji poháněné elektrickým motorem napájeným ze sítě, nebo z baterie. Můžete se však setkat i s poměrně výkonnými vyžínači se spalovacím motorem.

U křovinořezu lze volit mezi strunou a nožem...

Křovinořez bývá oproti vyžínači robustnější a zpravidla má i výkonnější motor.  Může být osazen strunovou hlavou stejně jako vyžínač. Strunovou hlavu je ale možné nahradit i ocelovým nožem, se kterým snadno posekáte i vysokou trávu a mladé náletové dřeviny. Výkonné modely dokonce umožní osazení pilovým kotoučem, se kterým pokácíte i mladé stromky. Aby tohle vše křovinořez zvládl, musí mít dostatečný výkon a opravdu robustní konstrukci. To se samozřejmě citelně projeví na hmotnosti, proto je křovinořez při práci zavěšen na popruhu, abyste nedrželi celou váhu pouze v rukách.  Oproti tomu malý elektrický vyžínač snadno udržíte i v jedné ruce.

Kdy volit vyžínač a kdy křovinořez?

Vyžínač je ideálním nástrojem pro finální úpravu po posečení trávníku klasickou sekačkou. Snadno s ním posekáte místa, kam sekačka nedosáhne. Jsou to zejména úzké pásy trávy podle plotu, zdi nebo obrubníku.  Na tyto drobné úpravy by bylo neefektivní používat velký a těžký křovinořez, i když by si s tím také poradil. Ten je skvělý zejména pro sečení větších ploch, které jsou pro sekačku nepřístupné. Mohou to být prudší svahy, strouhy, dobře si poradí i s pozemky, kde je přerostlá tráva plná drobných náletových dřevin.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…