Krása a praktičnost: Popínavé rostliny - Krásné květy a snadná údržba

20. 07. 2023

Krása a praktičnost: Popínavé rostliny - Krásné květy a snadná údržba

Zahrada je místem, kde můžeme nejen relaxovat, ale také se těšit z nádherných rostlin a květin. Pokud hledáte způsob, jak vytvořit krásné a praktické živé ploty, pak jsou popínavé rostliny tou pravou volbou. Díky jednoduché konstrukci, po které se budou pnout, a jejich okouzlujícím květům, vytvoříte zahradní ráj, který jistě přiláká pozornost.

Popínavé rostliny jsou pravým pokladem v každé zahradě. Své okouzlující květy a zelené listy rozprostřou po konstrukci, kterou pro ně postavíte. Tyto rostliny mají neuvěřitelnou schopnost zdobit ploty, pergoly a brány, a to bez nadměrného zastřihávání či komplikované péče. Na čem si můžete postavit takové zelené umění?

  • Popínavá růže (Rosa spp.): Královna zahrady, popínavá růže, zvelebí každý plot svými nádhernými květy různých barev a tvarů. Některé odrůdy kvetou i opakovaně a přinese vám radost z barevného spektáklu po celou sezónu.
  • Břečťan (Hedera helix): Břečťan je nejen krásný, ale také nenáročný a dobře snáší stín. Své kožovité listy vytváří hustý zelený plášť a dokonale zakryje plot nebo zeď.
  • Psí víno (Parthenocissus) je atraktivní popínavá rostlina s dlanitými listy, která dokáže elegantně zdobit zdi, ploty a pergoly. Její listy nabývají na podzim krásných odstínů červené, oranžové a fialové , což z ní dělá ideální ozdobu pro zahradu v každém ročním období.
  • Trubač popínavý (Indian sumer): Na správné konstrukci vytvoří hustý plot. V létě kvete velkými oranžovými květy ve tvaru trumpety – odtud je jeho jméno trubač. Existuje mnoho dalších odrůd se žlutými, růžovými, rudými nebo jinak zbarvenými květy.
  • Vinná réva (Vitis vinifera): Tyto rostliny nejenže poskytují stín a ochranu před sluncem, ale také vám nabídnou lahodné hrozny, kterými si můžete zpříjemnit léto.
  • Hortenzie popínavá (Hydrangea anomala petiolaris): Hortenzie jsou oblíbenými květinami v zahradách a jejich popínavá odrůda je skvělou volbou pro živé ploty. Její velké bílé květy okouzlí každého návštěvníka.

Výhody popínavých rostlin

Popínavé rostliny nejenže zdobí vaši zahradu, ale také přinášejí mnoho praktických výhod:

  1. Snadná údržba: Popínavé rostliny vyžadují minimální péči. Stačí jim zajistit konstrukci, na kterou se mohou pnout, a pravidelně zalévat.
  2. Krásné květy: Mnoho popínavých rostlin kvete nádhernými a vonnými květy, což přidá na kráse vaší zahrady.
  3. Stín a ochrana: Na pergole nebo plotu dokážou vytvořit příjemný stín a ochranu před horkým sluncem
  4. Různorodost: Existuje mnoho různých druhů popínavých rostlin, takže si můžete vybrat tu nejvhodnější pro váš zahradní ráj.

Popínavé rostliny jsou skvělou volbou pro živé ploty a brány na vaší zahradě. Jejich nádherné květy, snadná údržba a schopnost tvořit stín a ochranu je činí oblíbenými mezi zahrádkáři. Vyzkoušejte některou z výše zmíněných rostlin a vytvořte si zahradní oázu, která vás bude potěšit po celou sezónu. Ať vám vaše popínavky pěkně rozkvetou a přinesou vám radost!

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.