Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z časově nejnáročnějších prací. Během roku sečením trávníku můžete strávit i několik desítek hodin. Možná vás už také napadlo, že tento čas můžete využít jinak, když za vás o trávník postará robotická sekačka.

Robotické sekačky se v zahradách ve větším měřítku začaly objevovat až v několika posledních letech, proto mezi mnoha lidmi stále panuje jistá nedůvěra na jejich spolehlivost i kvalitu posečení trávníku.

Přitom právě robotická sekačka se dokáže o trávník postarat naprosto dokonale. Její zásadní předností je skutečnost, že trávník seče s pravidelností i několikrát týdně. Trávník nikdy nepřeroste, jeho délka nijak zásadně nekolísá, vždy je odseknuto jen pár milimetrů z jeho vršku. Trávník proto netrpí takovým šokem, jako když jej jednou za čas běžnou sekačkou zkrátíte o třetinu.

Další výhodou je, že robotická sekačka trávník mulčuje. Drobné kousky posečené trávy propadnou ke kořenům, kde rychle zetlejí a fungují jako přirozené hnojivo. Zároveň tak odpadá starost s likvidací posečené trávy, kterou běžné sekačky zpravidla sbírají do koše.

Jestliže máte kolem domu udržovaný trávník, není tedy důvod s pořízením robotické sekačky váhat. Moderní sekačky dokonce zvládnou sekat i pozemek rozdělený do více zón. Některé sekačky je možné nastavit například tak, že nejprve posečou trávník před domem, pak se přesunou vymezeným koridorem za dům, a tam posekají další plochu.

Základní modely robotických sekaček zpravidla k orientaci v zahradě využívají jednoduchý a zároveň velice spolehlivý systém vymezovacího kabelu. Ten pro sekačku funguje jako neviditelná bariéra, přes kterou sekačka nepřejede. Kabel zároveň sekačka využívá vyhledání nabíjecí základny. Instalace kabelu je jednoduchá, stačí jej připevnit pomocí kolíků na zem po obvodu trávníku. Pokud chcete zabránit jeho poškození, můžete jej uložit i pár centimetrů pod zem. Stačí například rýčem v trávníku udělat do země zářez a do něho kabel zatlačit.

Kde může mít robotická sekačka problém?

Robotické sekačky mají poměrně malá kola, proto vyžadují rovné plochy. Rozhodně tedy nemohou sekat například trávník, kde jsou například vyjeté koleje od auta. Problém může být i pes, který v trávníku hrabe díry, ve kterých by sekačka mohla uvíznout. Většina sekaček si také neporadí se svažitým pozemkem, kde je sklon větší než 20° (35%).

(To lze pomerně snadno změřit pomocí metrové latě, vodováhy a metru. Jestliže umístíte metr dlouhou lať vodorovně tak, aby jeden její konec ležel výše na svahu, nesmí být druhý konec nad zemí výš než cca 35 cm. )

Pokud tedy vaše zahrada nemá žádné z uvedených překážek, není důvod k dalšímu váhání. Stačí jen vybrat model robotické sekačky, jejíž výkon odpovídá ploše, kterou bude sekat. Trávník bude hustější, krásnější a vám odpadne jedna starost.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.