Jiřičky vám přinesou štěstí a užitek

12. 08. 2021

Jiřičky vám přinesou štěstí a užitek

Nádherní malí ptáčkové, svrchu „brokátově“ modří, se sněhobílým bříškem. Jiřičky obecné. Po tisíciletí žily v harmonii s člověkem – svá hnízda si hojně stavěly na vnějších stranách domů, chalup a chat, třeba pod střechou, pod římsou, v okenní nice... Když si taková rodinka (či celá kolonie) jiřiček postavila někde hnízdo, věrně pak toto hnízdo obývala po celé generace – na podzim odlétla do dalekých afrických zimovišť a kolem prvního máje se pak neomylně vrátila domů do svého hnízda.

Lidé po staletí jiřičky milovali. Pevně věřili prastarému mýtu, že jiřičky „nosí do domu štěstí“, a věřili také, že jiřičky ochraňují dům před požárem. Ale také dobře věděli, že jiřičky jsou velmi užitečné: likvidují otravné mouchy a jiný obtížný hmyz – komáry, mšice, létající mravence...

Dnes jsou jiřičky bohužel již ohroženým druhem (podobně jako jim podobné vlaštovky, jež si však budují svá hnízda většinou uvnitř budov). A to nejen kvůli intenzivnímu zemědělskému používání chemikálií, které ve velkém ničí hmyz, ale i kvůli tomu, že spousta lidí dnes bez rozpaků shazuje či jinak likviduje jiřiččí hnízda. Proč to moderní lidé dělají? Nejen proto, že si již neuvědomují užitečnost a „posvátnost“ jiřiček. Ale především proto, že jiřičky jsou schopny „pokadit“ opravdu velkou plochu stěny domu: jednoduše totiž z hnízda vystrčí zadek ... a je „vymalováno“.

Jestli se na vaší chalupě, stodole, domě apod. uhnízdily jiřičky, rozpomeňte se na jejich užitečnost. A pomozte jim jako ohroženému druhu přežít! Vždyť proti zašpiněné, „pokaděné“ stěně se můžete jednoduše bránit dvěma osvědčenými způsoby: snadno a rychle můžete vyčistit špinavou stěnu tlakovou myčkou, třeba tlakovou myčkou HECHT 319. Samozřejmě čistěte opatrně, abyste hnízdo nezničili. Anebo prostě pod hnízdo připevněte prkénko tak, aby trus zachytávalo.

Autor: HP


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.