Je nejlepší doba na střih živých plotů!

16. 06. 2021

Je nejlepší doba na střih živých plotů!

I když zásadní zmlazovací zásahy do živých plotů bychom měli dělat v době zimního spánku, právě červen je nejvhodnější doba, kdy bychom měli živým plotům udělat finální „fazónu“.

Rostliny nejvíce bují od března a tento prudký růst ustává právě v červnu. Proto právě červnovým střihem docílíte nejlepších výsledků. Provedete-li střih pečlivě, bude většině keřů postačovat jen tento jeden roční střih. To se týče zejména jehličnatých živých plotů. Listnaté živé ploty bují rychleji, podle potřeby je můžete střihat i 2x nebo 3x ročně.

Průběžně je můžeme střihat prakticky celé léto, až do první poloviny září. Zmlazovací řezy provádějte od listopadu do března, nesmí však mrznout.

 

Čím živé ploty střihat?

Základem jsou samozřejmě zahradnické nůžky. Malé nůžky použijete například pro střih velkolistých keřů, jako jsou třeba bobkovišně.  Na ty je nevhodné používat elektrický nebo motorový plotostřih, protože by přestřihal a poškodil i listy na neodstřižených větvích.

Jak živé ploty dorůstají a některé větve sílí, mohou se hodit i silnější pákové nůžky nebo pilka.

Nejsilnějším pomocníkem je samozřejmě plotostřih. Pro rozsáhlejší práci je ideální některý z výkonných motorových stojů

V běžné zahradě často vystačíte s elektrickým plotostřihem, který se snadněji obsluhuje a vyžaduje jednodušší údržbu než stroj se spalovacím motorem. Nevýhodou je nutnost napájecího kabelu, na který navíc musíte dávat bedlivý pozor, abyste jej v hustém porostu omylem nepřestřihli.  Proto vždy raději volte kabel, který je v zeleni dobře vidět, ideálně třeba oranžové barvy.

Alternativou může být i akumulátorový plotostřih. Je lehký a snadno se obsluhuje podobně jako elektrický. Není tak hlučný a neprodukuje emise jako motorový stroj. Zároveň ale nepotřebuje žádný přívodní kabel.

Pro střih vysokých živých plotů můžete použít teleskopické plotostřihy, se kterými ze země zastřihnete ploty i vyšší než 3 m. Odpadá tak nebezpečné šplhání po štaflích.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…