Jakou sekačku vybrat pro babičku?

23. 05. 2023

Jakou sekačku vybrat pro babičku?

Možná vás to překvapí, ale tento dotaz dostávám poměrně často. Bohužel tazatel už má zpravidla vybráno a vlastně chce jen potvrdit, že je jeho volba správná. Jenže takřka vždy je jeho výběr naprosto nevhodný, ale nechce si jej nechat vyvrátit žádnými argumenty. Nakonec to často dopadne tak, že zakoupenou sekačku babička nemůže používat a zahradu za ní musí sekat někdo jiný.

V první řadě je třeba pochopit, že senioři často nemusí některé úkony dobře zvládat. Často se říká, že v jednoduchosti je síla a v tomto případě to platí několikanásobně. Pro větší zahrady je sice stále nejvhodnější motorová sekačka, především díky svému výkonu. Ovšem její nastartování vyžaduje jistou zručnost a zkušenost. Není -li motor vybaven automatickým sytičem, je nutné umět správně ovládat ruční sytič. Použit jej pouze pokud je motor studený. To však může dělat některým seniorům problém. Jednou zapomenou při startu studeného motoru klapku sytiče zavřít, a nemohou nastartovat. Motor se zahltí benzínem a následně nejde nastartovat ani při správně nastaveném sytiči. Jindy jej nechají zavřený i při zahřátém motoru a ten se dusí.

Někteří senioři mají problém motorovou sekačku nastartovat pomocí startovací šňůry. Tak jim příbuzní pořídí sekačku s elektrickým startérem. I v tomto případě často narazí na problém, kdy se například právě kvůli nesprávně nastavenému sytiči nedaří motor nastartovat. Většinou to skončí vybitou baterií a naprostou rezignací seniora nad používáním takového stroje.


Robotická sekačka je skvělé řešení

Má-li vaše babička rovnou zahrádku okolo 300 – 600 m2, asi bych nic neřešil a rovnou sáhl po sekačce robotické. Během jednoho odpoledne natáhnete okolo pozemku vymezovací kabel, na sekačce nastavíte dny a hodiny kdy má sekat a je po starostech. Nemusíte řešit, že při vaší víkendové návštěvě prší a tak nemůžete babičce zahradu sami posekat. Babičce pak jen předvedete, jak používat malý elektrický nebo akumulátorový vyžínač, se kterým si sama hravě poseká trávu okolo plotů a zdí, kam nože robota nedosáhnou.


Elektrické sekačky se snadno ovládají, v členitých zahradách však může být kabel problém

Druhou vhodnou volbou jsou elektrické nebo akumulátorové sekačky. Odpadá u nich složité startování motoru. Stačí jen stisknout páku a nůž se roztočí. Nemusí se startovat pokaždé, když jste byli vysypat plný koš. Navíc elektrické a akumulátorové sekačky mohou mít lehké plastové šasi a elektromotor je mnohonásobně lehčí, než robustní spalovací motor. Díky nízké hmotnosti se se sekačkou lehce manipuluje.

Pokud je však potřeba sekat větší zahradu, jsou dostupné velké elektrické a akumulátorové sekačky s pojezdem. Po stisknutí páky se sekačka sama rozjede a nemusíte jí tlačit.
U elektrických sekaček může být v členitých zahradách menším problémem všudypřítomný napájecí kabel, který se často někde zachytí. Pro takové zahrady je pak nejlepší volbou sekačka akumulátorová. Stačí akumulátor nabít a vložit do sekačky. Jestliže kapacita akumulátoru nestačí na posečení celé zahrady, můžete mít akumulátory třeba dva. S jedním budete sekat a druhý se mezi tím může nabíjet.


Akumulátorová sekačka si poradí v každé zahradě

Kromě naprosto jednoduché obsluhy mají elektrické a akumulátorové sekačky i další výhody. Zejména je to snadná údržba. Při čištění se nemusíte bát sekačku otočit třeba na bok. U motorové sekačky by při nevhodném naklopení olej z motoru natekl kam nemá a sekačka by se poškodila. Jedinou další údržbou elektrických a akumulátorových sekaček je v podstatě jen pravidelné broušení nože.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.