Jak zpracovat nezralá rajčata?

13. 10. 2023

Jak zpracovat nezralá rajčata?

Letos se léto poněkud protáhlo. Nikdo asi neočekával, že i v říjnu budeme mít letní počasí s teplotami nad 25 °C. Proto na mnoha záhonech ještě i nyní dozrávají rajčata, ačkoli v minulých letech byly záhony dávno připravené na zimu. Pokud však se meteorologové nemýlí, příští týden bychom se mohli dočkat prvních mrazů, a tak je nutné poslední úrodu rychle sklidit. Co ale s rajčaty, které nestihla dozrát?

Konzumovat zelená rajčata není dobrý nápad. Nezralá rajčata totiž obsahují jedovatý solanin a tomatin. Tyto látky se odbourávají při dozrávání. Pokud byste chtěli zelená rajčata přesto konzumovat, nikdy by se nemělo sníst více než 100 g za den a děti nebo těhotné ženy by je raději neměly jíst vůbec. 

Jedovaté látky se v rajčatech mohou částečně odbourat tepelným zpracováním, ovšem nikdy se neodbourají úplně, proto by se i tepelně upravená rajčata měla konzumovat jen v omezeném množství. Můžete je zkusit třeba nakrájet na 5 mm silné plátky, okořenit a obalit a osmažit jako řízek. Vzniknou tak vynikající jednohubky.

Jistější však je nechat rajčata dozrát. Nejběžnějším způsobem je rajčata vyskládat třeba na parapet na slunce, kde postupně dozrají. Dalším způsobem je rajčata vát v jedné vrstvě do krabice a uložit na teplé místo. Zrání můžete urychlit třeba tím, že k rajčatům přidáte zralé jablko nebo banán. Zralé ovoce totiž uvolňuje ethylen, který spouští dozrávání u plodů, které s ním přijdou do styku. 

Věděli jste například, že některé supermarkety běžně skladují některé ovoce nezralé a podle potřeby  je nechávají postupně dozrát tak, aby je mohly průběžně prodávat? Jako spouštěč zrání využívají právě ethylen.

Rajčata můžete nechat dozrát i „po italsku“. Vytrhněte rostliny i s kořeny, nebo je ustřihněte těsně nad zemí. Otrhejte suché nebo napadené listy a celé rostliny pak zavěste vzhůru nohama někde, kde nemrzne. Třeba do komory, nebo do garáže. Rajčata pak budou postupně dozrávat přímo na zasychající rostlině, přičemž s rostliny budou vstřebávat poslední zbytky živin. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.