Jak zazimovat zahradní nábytek?

30. 09. 2022

Jak zazimovat zahradní nábytek?

Na podzim, když se dny krátí a slunce ztrácí sílu, už na zahradě netrávíme tolik času. Zahradní nábytek už využíváme jen minimálně, nebo vůbec. Nakonec komu by se chtělo sedět v chladném deštivém dni venku...

Chcete-li, aby vám zahradní nábytek dobře sloužil mnoho let, je nezbytné se o něj tako dobře starat. Když jej necháte v zimě venku napospas počasí, je jisté, že na jaře bude poničený. I když počasím trpí nejvíce nábytek dřevěný, vlhkost a střídání teplot nesvědčí ani kovovému nebo plastovému nábytku.

Zahradní nábytek zazimujte s dostatečným předstihem v době, kdy už víte, že jej nebudete používat a zároveň je ještě počasí dostatečně příznivé k tomu, abyste se o něj mohli před uskladněním postarat.

Dřevěný nábytek zkontrolujte a očistěte. Na trhu jsou k dostání různé čističe dřeva, které si poradí s mastnými skvrnami a zlikvidují i plísně. Klasické dřevo, jako je smrk nebo borovice můžete ošetřit lazurovacím nátěrem, na exotické dřevo jako je teak nebo akácie použijte teakový olej. Natírat jej můžete flanelem, houbičkou nebo štětcem. Zkontrolujte a dotáhněte šrouby. K zazimování je ideální suché a teplé místo, nejlépe v garáži nebo ve sklepě. Uskladnit jej můžete i v suchém zahradním domku. Nevhodný je však například zahradní domek nebo kůlna bez suché podlahy, kam ze země proniká vlhkost. V takovém domku dejte nábytek alespoň na paletu, aby byl dostatečně od země izolovaný. Při uskladnění má výhodu nábytek, který je skládací nebo stohovatelný. Pevné židle sice bývají trvanlivější, ale zaberou při uskladnění hodně místa. Proto byste měli při výběru nábytku zohlednit i vaše možnosti pro uskladnění.

Kovový nábytek je odolnější, zejména pokud je opatřen kvalitním nástřikem nebo jinou odolnou povrchovou úpravou. Ovšem i sebelepší povrch časem degraduje, proto je nutné pokusit se strnutí maximálně zpomalit. UV záření a střídání teplot v povrchové úpravě vytvářet mikrotrhliny, kterými na kov pronikne vlhkost, která dílo zkázy dokončí. Ocelový nábytek proto může být nutné po několika letech opět opratřit novým lakem, hliníkový nábytek ke korozi náchylný není. Ovšem i hliníkový nábytek může obsahovat části z materiálů, kterým voda a střídání teplot nesvědčí. Proto i kovový nábytek na zimu uklízejte do suchých prostor. Nemáte-li možnost větší kusy, jako je stůl, houpačka či lehátko uklidit, zajistěte alespoň, aby nestály ve vodě, sundejte z nich snímatelné potahy a matrace a na zimu je zakryjte plachtou. Je důležité, aby mohl pod plachtu proudit vzduch, aby se pod plachtou nedržela vlhkost. Zakrytá nábytek přesuňte někam do závětří, aby plachtu nepotrhal v zimě vítr. Nezapomeňte promazat a dotáhnout šroubované spoje.

Plastový nábytek je nejlepší uklidit do teplých prostor, některé plasty se po vymrznutí stávají křehčími. To platí zejména u některých levných celoplastových židlí. Určitě není vhodné nechávat v zimě plastový nábytek napospas živlům. Promrzlý plast může zkřehnout a pod zatížením prasknout. Jakmile okolní teplota opět stoupne, do jisté míry se plastu jeho pružnost vrátí, ale stabilita i pevnost mohou být již narušené a může se při zatížení rozlomit. Výhodou většiny plastových židlí však bývá stohovatelnost, proto při uskladnění nezaberou mnoho místa a není problém je uklidit například  alespoň do sklepa, kde nemrzne.

Umělý ratan je sice také plast, ale v dnešní době bývá zpravidla mrazuvzdorný. Je však lepší se ujistit již při koupi a pokud si nejste jistí, raději ani nábytek z umělého ratanu nevystavujte zbytečně mrazu.

Autor: PST

Související kategorie:

ZAHRADNÍ NÁBYTEK

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.