Jak udržet živý plot na uzdě?

29. 04. 2022

Jak udržet živý plot na uzdě?

Udržet živé ploty na uzdě je nikdy nekončící práce. Některé dřeviny sice rostou rychleji než jiné, proto vyžadují častější řez, pokud však nechceme, aby se živý plot rozrostl do neúnosných rozměrů, musíme jej zpravidla zastřihnout alespoň 1x za rok.

Dnes už jen sotva zahlédnete někoho, kdo by se do rozlehlého živého plotu pouštěl velkými pákovými nůžkami.  S plotostřihem jde práce mnohem rychleji a plot se s ním i snadněji tvaruje do roviny.

V dnešní době můžete vybírat z mnoha typů plotostřihů, které se liší jak typem pohonu, tak vlastní konstrukcí.

S motorovými plotostřihy se setkáte především u profesionálních zahradníků, to však neznamená, že by nebyly vhodné i pro běžné použití okolo domu. Přestože jsou poměrně hlučné a spalovací motor také něco váží, díky vysokému výkonu si poradí i s relativně silnými větvemi a práce s nimi je také poměrně svižná. Zapomínat nesmíme ani na to, že díky spalovacímu motoru nejsou závislé na přívodu elektrické energie a pracovat s nimi lze proto prakticky kdekoli.

V zahradách u domů se častěji setkáme s plotostřihy elektrickými.  Jejich výhodou je poměrně nízká hmotnost, snadná údržba a obsluha a také nízká hlučnost. Nevýhodou je, že práci muže znepříjemňovat přívodní kabel, který je zároveň nutné neustále hlídat, aby se nepřipletl někde mezi větve, a omylem jste jej nepřestřihli. Z tohoto důvodu doporučujeme použít kabel červené nebo oranžové barvy, který v zeleni tak snadno nepřehlédnete.

Na trhu se již delší dobu můžete setkat i s plotostřihy akumulátorovými, které v sobě snoubí nezávislost na přívodu energie od motorových strojů, zároveň jsou však lehké, tiché a uživatelsky přívětivé jako stroje elektrické. Při práci jste tak omezeni jen kapacitou baterie. Pokud chcete pracovat delší dobu bez přerušování, je proto lepší pořídit si baterie hned dvě a při práci je střídat mezi nabíječkou a strojem. Chcete-li navíc ušetřit peníze, můžete si pořídit plotostřih zařazený do některého z akumulátorových programů a pak vystačíte se dvěma bateriemi pro napájení celé řady zahradní techniky nebo dílenského nářadí.

Samostatnou kategorií jsou pak teleskopické plotostřihy. Díky teleskopické násadě vám umožní střihat ploty nezřídka vyšší i než 3 metry, přičemž nemusíte riskovat úraz šplháním po vratkých štaflích bořících se do země.  Je však nutné počítat s tím, že ocelové lišty s čepelemi umístěné na dlouhé páce teleskopické násady vyžadují při práci jistou fyzickou zdatnost.

Každý typ plotostřihu má tedy své výhody i nevýhody. Záleží jen na vašich potřebách a preferencích. Pokud však chcete mít zahradu hezkou, nezbývá než se smířit s tím, že i s moderní technikou se musíte trošku zapotit.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.