Jak správně zazimovat skleník

30. 08. 2021

Jak správně zazimovat skleník

Přestože ve skleníku většina z nás pravděpodobně stále ještě sklízí zbytky letošní úrody, blíží se doba, kdy bude třeba skleník připravit na zimu. Pokud nic na podzim nezanedbáme, ušetříme si tím spoustu práce na jaře a příští rok se nám skleník opět odmění bohatou úrodou.

Jakmile sklidíte poslední plody, bude třeba ze skleníku pečlivě odstranit i zbytky rostlin. A to nejen z půdy, ale i z výplní oken a konstrukce skleníku, kde mohou ulpívat tlející zbytky. Ty by se totiž mohly stát živnou půdou pro choroby a škůdce, jež by napadli příští rok nové rostliny. Vymytí skleníku by proto mělo být důkladné, přestože jej na jaře budeme muset opakovat.

Půdu důkladně zryjte a při té příležitosti ji můžete prohnojit kompostem. Ten by měl být v ideálním případě alespoň tři roky starý. V mladším kompostu mohou být nezetlelá semena plevelů, která by na jaře začala klíčit, a měli bychom tedy spoustu práce s jejich likvidací. Do půdy můžete přimíchat i dusíkaté vápno, které dokáže velké množství plevelných semen zlikvidovat, zároveň zahubí i většinu škůdců. Vápno sice můžete použít i na jaře, ovšem půdu zavápněte nejméně 3 týdny před první výsadbou a výsevem, jinak by mohlo zlikvidovat i vaši sadbu. Vápno v půdě je nutné aktivovat důkladným a opakovaným prolitím půdy vodou.

TIP:

Důkladné promísení zeminy s kompostem je poměrně složitá práce i ve venkovních záhonech. Ve skleníku, kde je omezený prostor, se s rýčem a motykou pracuje ještě obtížněji. Navíc se může stát, že při neopatrné manipulaci s nářadím poškodíte skleník. Proto je skvělým pomocníkem do skleníku malý akumulátorový kultivátor. Jeho rotující radličky půdu během momentu dokonale rozemelou a promísí s hnojivem a kompostem. V omezeném prostoru navíc nemusíte dávat pozor na žádné přívodní kabely, akumulátorový stroj je relativně tichý a nevypouští do vzduchu žádné jedovaté výfukové plyny.

Pokud byly letošní rostliny napadené chorobami a škůdci, doporučuje se většinou půdu ve skleníku úplně vyměnit. Půdu ovšem můžete dezinfikovat. Na trhu jsou dostupné různé speciální dezinfekční přípravky, které nejsou vždy právě levné. Zpravidla stejně dobře funguje i obyčejný hypermangan (manganistan draselný). Jeho rozpuštěním ve vodě vytvořte silný roztok, a tím důkladně prolijte půdu ve skleníku. Stejným roztokem pak pomocí rozprašovače nebo postřikovače ošetřete skla a rámy oken. Aplikaci ovšem provádějte zásadně pouze na podzim, abyste nekontaminovali jarní výsadbu.

Vlastníte-li moderní hliníkový skleník s polykarbonátovými okny, budete se muset o skleník starat i v průběhu zimy. Hřeben skleníku uprostřed raději podepřete, mohl by se pod těžkým mokrým sněhem začít prohýbat, a nakonec trvale ohnout. A v zimě nezapomeňte ze skleníku pravidelně odhrnovat sníh, aby svou váhou nepolámal polykarbonátové desky.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…