Jak správně uskladnit ovoce a zeleninu?

27. 08. 2021

Jak správně uskladnit ovoce a zeleninu?

Pokud jste věnovali zahradě dostatek svého času, zcela jistě se vám odměnila spoustou plodů, z nichž jste letos již mnohé sklidili a další ještě na sklizení čekají. Mnohé stihnete spotřebovat čerstvé, některé sklidí samy děti, které nezřídka prozradí červená pusa od jahod.

Přebytky ovoce se mohou snadno zpracovat do kompotů a marmelád. Zavařit okurky už je celkem věda, každý má svůj tajný recept na lák. Chcete-li si však zachovat zásobu vitamínů na zimu bez zavařování, nikoho asi nepřekvapí, že ideálním místem pro uložení ovoce a zeleniny je sklep. Ovšem aby ovoce a zelenina zůstaly co nejdéle co nejčerstvější, je i ve sklepě nutné dodržet určitá pravidla.

Nevlastníte-li sklep, můžete jej do jisté míry nahradit garáží nebo jiným vhodným prostorem, kde je relativně chladno, ovšem teplota nesmí nikdy klesnout pod bod mrazu. V tomto ohledu je proto sklep jen těžko nahraditelný, protože sice není až tak těžké zajistit například temperováním přímotopem, aby v jakémkoli prostoru nemrzlo, pokud ovšem venkovní teplota v některých dnech vystoupá vysoko, chladno lze udržet jen ve sklepě.

Správný sklep musí být dobře větratelný, suchý a teplota by se měla pohybovat okolo 5 °C. V takovém sklepě můžeme bez potíží uskladnit například jablka a hrušky. Ty ovšem skladujte vždy odděleně. Odděleně skladujte i letní a zimní odrůdy, které dozrávají v odlišnou dobu.

Brambory ve sklepě skladujte nejlépe v dobře odvětraných bednách. Čas od času je zkontrolujte, zda nezačaly plesnivět. Nahnilé brambory okamžitě odstraňte, hniloba by se mohla rychle rozšířit. To samé platí ostatně i pro jablka a hrušky.

Ve sklepě se dá ideálně skladovat kořenová zelenina. Mrkev, petržel nebo celer zbavte opatrně listů, abyste nepoškodili středové srdíčko. Pak je zapíchejte do vlhkého písku. Ten zabrání jejich vysychání a vadnutí. V písku vydrží jako čerstvé i několik měsíců.

Cibuli a česnek uskladněte v chladném temném a suchém sklepě. Česneku při uskladnění světlo sice příliš nevadí, cibule by ale mohla začít klíčit. Cibuli můžete vyvázat do klasů a zavěsit. Česnek dejte třeba do proutěného koše na suché místo.

Kvalitní a zdravé hlávkové zelí kupodivu vydrží ve sklepě také i několik měsíců. Co si ale budeme povídat, zelí je nejlepší nakládané. O tom ale možná někdy příště…

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

21. 09. 2021

Konec léta a začátek podzimu je období, kdy se sklízejí poslední zbytky úrody, a záhony je nutné připravit na další…

Na jakém dřevě udit?

Na jakém dřevě udit?

16. 09. 2021

Nedávno jsme vám popsali konstrukci udírny a vysvětlili jsme úplně nejzákladnější postupy pro nakládání masa před…

Postavte si udírnu!

Postavte si udírnu!

15. 09. 2021

Kdysi bylo uzení jediným způsobem, jak na delší dobu zakonzervovat a uskladnit některé potraviny. Dnes ovšem udíme…