Jak správně uskladnit ovoce a zeleninu?

27. 08. 2021

Jak správně uskladnit ovoce a zeleninu?

Pokud jste věnovali zahradě dostatek svého času, zcela jistě se vám odměnila spoustou plodů, z nichž jste letos již mnohé sklidili a další ještě na sklizení čekají. Mnohé stihnete spotřebovat čerstvé, některé sklidí samy děti, které nezřídka prozradí červená pusa od jahod.

Přebytky ovoce se mohou snadno zpracovat do kompotů a marmelád. Zavařit okurky už je celkem věda, každý má svůj tajný recept na lák. Chcete-li si však zachovat zásobu vitamínů na zimu bez zavařování, nikoho asi nepřekvapí, že ideálním místem pro uložení ovoce a zeleniny je sklep. Ovšem aby ovoce a zelenina zůstaly co nejdéle co nejčerstvější, je i ve sklepě nutné dodržet určitá pravidla.

Nevlastníte-li sklep, můžete jej do jisté míry nahradit garáží nebo jiným vhodným prostorem, kde je relativně chladno, ovšem teplota nesmí nikdy klesnout pod bod mrazu. V tomto ohledu je proto sklep jen těžko nahraditelný, protože sice není až tak těžké zajistit například temperováním přímotopem, aby v jakémkoli prostoru nemrzlo, pokud ovšem venkovní teplota v některých dnech vystoupá vysoko, chladno lze udržet jen ve sklepě.

Správný sklep musí být dobře větratelný, suchý a teplota by se měla pohybovat okolo 5 °C. V takovém sklepě můžeme bez potíží uskladnit například jablka a hrušky. Ty ovšem skladujte vždy odděleně. Odděleně skladujte i letní a zimní odrůdy, které dozrávají v odlišnou dobu.

Brambory ve sklepě skladujte nejlépe v dobře odvětraných bednách. Čas od času je zkontrolujte, zda nezačaly plesnivět. Nahnilé brambory okamžitě odstraňte, hniloba by se mohla rychle rozšířit. To samé platí ostatně i pro jablka a hrušky.

Ve sklepě se dá ideálně skladovat kořenová zelenina. Mrkev, petržel nebo celer zbavte opatrně listů, abyste nepoškodili středové srdíčko. Pak je zapíchejte do vlhkého písku. Ten zabrání jejich vysychání a vadnutí. V písku vydrží jako čerstvé i několik měsíců.

Cibuli a česnek uskladněte v chladném temném a suchém sklepě. Česneku při uskladnění světlo sice příliš nevadí, cibule by ale mohla začít klíčit. Cibuli můžete vyvázat do klasů a zavěsit. Česnek dejte třeba do proutěného koše na suché místo.

Kvalitní a zdravé hlávkové zelí kupodivu vydrží ve sklepě také i několik měsíců. Co si ale budeme povídat, zelí je nejlepší nakládané. O tom ale možná někdy příště…

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Jak předcházet poškození techniky palivem s biosložkou?

Jak předcházet poškození techniky palivem s biosložkou?

21. 03. 2023

To, že moderní paliva (např E10, E15, E85) obsahují ethanol není žádným tajemstvím. Ovšem o tom, jaké účinky může mít…

Jak připravit skleník na novou sezónu krok za krokem

Jak připravit skleník na novou sezónu krok za krokem

16. 03. 2023

S příchodem jara se také blíží nová sezóna pěstování ve skleníku. Máte-li v plánu letos vypěstovat větší množství…

Probouzení jara v zahradě: Příprava záhonů a trávníku

Probouzení jara v zahradě: Příprava záhonů a trávníku

10. 03. 2023

Březen je měsícem, kdy se příroda začíná probouzet ze zimního spánku. Stejně tak se i naše zahrady začínají probouzet a…

Jak kultivátory usnadňují práci na záhonech v zahradě?

Jak kultivátory usnadňují práci na záhonech v zahradě?

09. 03. 2023

Kultivace záhonů je nezbytnou činností pro všechny zahrádkáře, kteří chtějí  na svých zahradách pěstovat plodiny.…