Jak správně uskladnit ovoce a zeleninu?

27. 08. 2021

Jak správně uskladnit ovoce a zeleninu?

Pokud jste věnovali zahradě dostatek svého času, zcela jistě se vám odměnila spoustou plodů, z nichž jste letos již mnohé sklidili a další ještě na sklizení čekají. Mnohé stihnete spotřebovat čerstvé, některé sklidí samy děti, které nezřídka prozradí červená pusa od jahod.

Přebytky ovoce se mohou snadno zpracovat do kompotů a marmelád. Zavařit okurky už je celkem věda, každý má svůj tajný recept na lák. Chcete-li si však zachovat zásobu vitamínů na zimu bez zavařování, nikoho asi nepřekvapí, že ideálním místem pro uložení ovoce a zeleniny je sklep. Ovšem aby ovoce a zelenina zůstaly co nejdéle co nejčerstvější, je i ve sklepě nutné dodržet určitá pravidla.

Nevlastníte-li sklep, můžete jej do jisté míry nahradit garáží nebo jiným vhodným prostorem, kde je relativně chladno, ovšem teplota nesmí nikdy klesnout pod bod mrazu. V tomto ohledu je proto sklep jen těžko nahraditelný, protože sice není až tak těžké zajistit například temperováním přímotopem, aby v jakémkoli prostoru nemrzlo, pokud ovšem venkovní teplota v některých dnech vystoupá vysoko, chladno lze udržet jen ve sklepě.

Správný sklep musí být dobře větratelný, suchý a teplota by se měla pohybovat okolo 5 °C. V takovém sklepě můžeme bez potíží uskladnit například jablka a hrušky. Ty ovšem skladujte vždy odděleně. Odděleně skladujte i letní a zimní odrůdy, které dozrávají v odlišnou dobu.

Brambory ve sklepě skladujte nejlépe v dobře odvětraných bednách. Čas od času je zkontrolujte, zda nezačaly plesnivět. Nahnilé brambory okamžitě odstraňte, hniloba by se mohla rychle rozšířit. To samé platí ostatně i pro jablka a hrušky.

Ve sklepě se dá ideálně skladovat kořenová zelenina. Mrkev, petržel nebo celer zbavte opatrně listů, abyste nepoškodili středové srdíčko. Pak je zapíchejte do vlhkého písku. Ten zabrání jejich vysychání a vadnutí. V písku vydrží jako čerstvé i několik měsíců.

Cibuli a česnek uskladněte v chladném temném a suchém sklepě. Česneku při uskladnění světlo sice příliš nevadí, cibule by ale mohla začít klíčit. Cibuli můžete vyvázat do klasů a zavěsit. Česnek dejte třeba do proutěného koše na suché místo.

Kvalitní a zdravé hlávkové zelí kupodivu vydrží ve sklepě také i několik měsíců. Co si ale budeme povídat, zelí je nejlepší nakládané. O tom ale možná někdy příště…

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.