Jak sekat trávu, když pořád prší?

01. 06. 2021

Jak sekat trávu, když pořád prší?

Posekat mokrou trávu je problém. To věděli už naši dědové, kteří ji sekali kosou. I sebeostřejší kosa po mokré trávě klouže a obdobně to platí i u sekaček.

Pokud proprší v podstatě několik po sobě jdoucích týdnů, kdy trávník nestačí mezi přeháňkami ani oschnout, stává se sečení trávníku noční můrou. Každý den sledujeme předpověď počasí a vyhlížíme alespoň jeden sušší den, abychom mohli se sekačkou vyrazit do boje s trávou, která je díky dostatku vláhy den ode dne vyšší a vyšší.

Přestože je doporučeno sekat trávník suchý, v určitých obdobích se prostě nedá vyhnout tomu, abychom s naším žacím strojkem nemuseli vyrazit i do mokrého pažitu. Má to však svá úskalí.

Po mokré trávě budou nože klouzat, proto je velice důležité, aby byl nůž u sekačky maximálně ostrý.  Mokrá tráva je těžká, snadno se lepí na vnitřek sekačky a špatně se plní do koše.  Počítejte proto s tím, že se bude lepit i na stěny tunelu, kterým je do koše vyhazována a může jej i pravidelně ucpávat. Pokud se tak stane a budete rukou trávu z tunelu uvolňovat, vždy nejprve zastavte sekačku!

Je také pravděpodobné, že kvůli tomu, aby sekačka mokrou trávu dobře posekala a nehltila se, se s ní budete muset pohybovat pomaleji. To může být problém u sekaček s pojezdem s pevně nastavenou rychlostí. Řešením pak může být v kritických částech zahrady pojezd vypnout a sekačku tlačit vlastní silou pomaleji

Mokrou a přerostlou trávu sekejte raději s nastavením sekačky na větší výšku sečení. Důvody jsou hned dva. Tím prvním je, že sekačka nebude zápasit s velkým množstvím vysokého trávníku. Druhým důvodem je, že výše posazený okraj šasi sekačky umožní noži nasávat více vzduchu, a bude díky tomu lépe plnit koš. Při vysypávání koše pak dbejte na to, aby mokrá tráva nezůstávala nalepená na vnitřních stěnách a nebránila volnému průchodu vzduchu z koše ven. Pokud nemůže vzduch z koše unikat, nemůže do něj ani proudit tunelem od nože. Posečená tráva proto bude plněna jen do přední části koše a bude i častěji ucpávat tunel, kterým je do koše vyhazována.

Jestliže potřebujete mokrý trávník z nějakých důvodů posekat na co nejnižší výšku, je lépe sekat jej nadvakrát – na dvě různá nastavení výšky sečení. Věřte, že je to rychlejší, než se snažit jej posekat najednou a neustále zastavovat a uvolňovat sekačku ucpanou trávou. Pro někoho se tím zároveň zvyšuje riziko, že jej přestane bavit sekačku neustále vypínat a startovat a při uvolňování ucpaného tunelu začne zbytečně riskovat.

Samostatnou kapitolou jsou elektrické sekačky. Ty v žádném případě nepoužívejte v dešti. A pokud je podmínkou pro bezpečnou práci s elektrickou sekačkou použití kvalitního kabelu s nepoškozenou izolací, v mokré trávě to platí dvojnásobně!

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.