Jak se zbavit krtků a hrabošů v zahradě?

08. 07. 2021

Jak se zbavit krtků a hrabošů v zahradě?

Krtka ani hraboše nevidí ve své zahradě nikdo rád. Krtek dokáže svými hromádkami zlikvidovat pěstěný trávník, nemalé škody dokáže napáchat i v zahradě. Ještě větším zlem může být, když se vám v zahradě zabydlí hraboši. Nejenže sežerou veškerou zeleninu a ovoce, na které dosáhnou, s chutí se pustí i do kořenů stromů a keřů, které následně usychají a mohou i zcela uhynout.

Existuje mnoho způsobů, jak zahradu před zabydlením krtka a nájezdy hrabošů chránit. Žádný ovšem není 100% účinný, proto je dobré je kombinovat. Základem by však měla být prevence.

Pořiďte si kočku! Zejména hraboši kočku vnímají jako predátora a když se bude kočka zdržovat pravidelně ve vaší zahradě, je více než pravděpodobné, že její přítomnost a pach hraboše přiměje, aby si našli bezpečnější území pro zabydlení.

Krtek ani hraboši nesnášejí hluk. Využít můžete různá elektronická zařízení, která do země přenášejí zvuk o vysoké frekvenci. Ten je pro člověka neslyšitelný, drobným hlodavcům je však velice nepříjemný.

Osvědčeným způsobem, jak vytvářet hluk, je umístit do zahrady různé plašiče poháněné větrem. Ty lze snadno vyrobit například z PET lahví. Stačí odříznout dna ze tří lahví a nalepit je na zbytek jedné lahve dokola, jako lopatky. V zahradě zatlučte silnější drát, na který takto upravenou lahev zavěste tak, aby se mohla volně otáčet. Vítr bude s lahví otáčet a vibrace se budou drátem přenášet do země. Není to sice zrovna estetický doplněk, ale účel splní. Nečekejte však, že účinek bude okamžitý. Krtkovi může trvat i dva, nebo tři týdny, než jej otravný zvuk znechutí natolik, že se odstěhuje.

Jiným způsobem, jak využít menší PET lahev, je vytvoření větrníku jako na obrázku níže.

Ostrým nožem nebo nůžkami vystřihněte tři chlopně, které pak ohnete ven takovým způsobem, aby měly sklon jako lopatky vrtule. Aby lépe držely tvar, při ohýbání je zahřejte opatrně horkovzdušnou pistolí. Ve dně a víčku lahve udělejte otvory pro navléknutí na drát. Drát ohnete do pravého úhlu a jeho spodní část můžete vložit do trubky zatlučené v zemi. Větrník se díky tomu bude moci v trubce natáčet po větru.

Pokud vám nevzhledný výtvor z PET lahví v zahradě vadí, stejně dobře fungují i různé větrníky nakupené v hračkářství, občas na ně narazíte i v některém zahradnictví. Šikovnější kutilové mohou vyrobit větrník například z plechu, ten bude rozhodně trvanlivější než plastová hračka.

Účinnou prevencí je rovněž aktivní využívání zahrady. Zahrada, ve které pravidelně dovádějí děti, neposkytne krtkovi ani hrabošům dostatek klidu. Pravidelně sečená zahrada s nízkým trávníkem se nebude líbit zejména hrabošům. Posečený trávník jim totiž neposkytuje žádný úkryt před predátory, proto raději volí vysokou trávu, která jim zároveň nabízí i přirozenou potravu v podobě semen. 

Pokud ani jedna z uvedených metod nezabere, můžete zkusit do chodbiček umístit například kočičí, případně psí chlupy nebo výkaly.  Na trhu jsou dostupné i různé aromatické přípravky, které hlodavcům nevoní.

Rozhodně se však vyhněte používání jedu. I když byste otrávenou nástrahu dávali přímo do chodeb, nikdy nebudete mít kontrolu nad tím, že otráveného hlodavce nepozře nějaký dravec, kočka nebo pes.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…