Jak se vyrovnat s nevítaným hostem - efektivní opatření proti krtkům na vaší zahradě

23. 06. 2023

Jak se vyrovnat s nevítaným hostem - efektivní opatření proti krtkům na vaší zahradě

Nedávno jsem četl inzerát: Daruji krtka – nutno chytit. Jako vtip je to dobré, ovšem když se vám krtek usídlí na zahradě, to už tolik veselé není. Krtince v záhonech a na trávníku nikoho nepotěší. Jenže jak se ho zbavit? 

Mnozí možná netuší, že krtek je chráněný. Proto jeho likvidace nepřichází v úvahu a měli bychom hledat nějaká řešení, jak ho přimět k tomu, aby se odstěhoval sám. 

Pokud jste chovatelem koček, máte vyhráno. Krtka jste pravděpodobně na zahradě ani nikdy neměli. Kočka je pro krtka přirozený predátor, proto se bude snažit vyhýbat území, kde kočka žije. Ovšem ne každý chce, nebo může kočku chovat. Vyžaduje to každodenní péči a odpovědnost a s tím související jistá omezení. Jako chovatel nemůžete například jednoduše odjet na dovolenou, aniž byste svému mazlíčkovi po dobu své nepřítomnosti zajistili potřebnou péči. 

Stejně tak se krtek bude vyhýbat zahradám, kde se pohybuje pes. Jenže i pes vyžaduje každodenní péči a pokud mu ji nemůžete věnovat, psa si nepořídíte. Pak tedy přicházejí v úvahu jiná řešení.

Krtek má rád klid a preferuje vlhkou a měkkou půdu. Pravidelné sečení trávníku proto krtkovi vyhovovat nebude a je-li zahrada pečlivě udržována, snižuje se tím pravděpodobnost, že se k vám krtek nastěhuje. Ovšem někdy si krtek z nejasného důvodu vybere právě i udržovanou zahradu.  Pak je nutné mu pobyt znepříjemnit jinak. Krtkovi vadí soustavný hluk. Na trhu jsou dostupné různé plašiče s bateriovým nebo slunečním napájením. Ty vytvářejí různé zvukové vibrace, které přenášejí do země. Pro krtka je to natolik nepříjemné, že se po čase přestěhuje z jejich dosahu. 

Nechcete -li však plašiče kupovat, můžete si vyrobit z PET lahve větrník, který funguje na podobném principu a v mnoha zahradách se osvědčil. 

Budete k tomu potřebovat tři prázdné lahve, ze kterých ustřihnete dno tak, aby vznikly tři misky. Na jednu z lahví tyto misky pomocí drátu připevníte jako lopatky. Do země j zatlučete tyč a lahev s lopatkami na ni zavěsíte tak, aby se mohla otáčet. Pokud použijete dřevěnou lať, je dobré do ní navrchu zatlouct delší hřebík, lahev se na něm bude otáčet volněji. 

Vítr bude lahví otáčet a vibrace se budou přenášet do země. Do větších zahrad můžete takových větrníků vyrobit více. Není to sice zrovna estetický doplněk, ale účel splní. Nečekejte však, že účinek bude okamžitý. Krtkovi může trvat i dva, nebo tři týdny, než jej otravný zvuk znechutí natolik, že se odstěhuje. 

Výhodou je, že hluk ze zahrady vyžene i hraboše a další drobné hlodavce, kteří mohou také působit nemalé škody.

I když vyhnání krtka pomocí hlukových plašičů vyžaduje čas a trpělivost, určitě se vyplatí počkat. Jinak byste mohli dopadnout stejně jako expert na videu:


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…