Jak přizpůsobit zahradu malým dětem?

02. 08. 2021

Jak přizpůsobit zahradu malým dětem?

Vzpomínáte na doby, kdy byla zahrada u babičky nekonečně velká, tajemná a plná čarovných zákoutí? Na časy, kdy jste byli tak malí, že dojít sám až k plotu na konci zahrady bylo velkou výpravou? Houští z malin se zdálo neprostupnou džunglí, ve které se dalo zabloudit. Ze záhonu se vytáhla slaďoučká mrkev, kterou stačilo opláchnout vodou v sudu pod okapem, a zdravá svačinka byla připravena…

Dnešní moderní zahrady však mohou ukrývat mnohá nebezpečí, která si často neuvědomujeme. Pokud se mají v zahradě pohybovat děti, je třeba předcházet možným nehodám. Jestliže si dítě v záhonech utrhne špinavou jahodu nebo si mrkev opláchne v dešťové vodě, není asi důvod cokoli řešit. Troška té přírodní špíny mu neublíží, naopak si tak může spíš posílit imunitu.

Poněkud horší ovšem je, když máte v zahradě nějaké jedovaté okrasné rostliny. Není asi pravděpodobné, že by děti ochutnávaly listy nebo květy takových rostlin, zpozornět byste ale měli, jestliže rostlina plodí nějaké šťavnaté bobule, nebo jiné plody. Takovou rostlinu je nejlepší ze zahrady zcela odstranit alespoň do doby, než dítko vyroste natolik, aby bylo schopné pochopit, že jsou tyto plody jedovaté. Ovšem i pak bych uvažoval, zda je vhodné mít takovou rostlinu v zahradě třeba v případě, že na návštěvu přijde někdo s malým děckem.

Určitě v zahradě nenechávejte bez dozoru žádné nářadí. Taková vrtačka je pro dítě velkým lákadlem. Elektrickou sekačku vždy odpojte ze sítě, z akumulátorové vyjměte akumulátory. A pokud máte motorovou sekačku s elektrickým startérem, zajistěte ji tak, aby ji dítě nemohlo nastartovat. U sekaček HECHT lze například tlačítko startéru vyjmout a schovat.

Velice nebezpečný je zapuštěný bazén. Ten raději nechte zastřešit a nikdy jej nenechávejte odkrytý bez dozoru. Zastřešení je ale drahé, a když do něho nechcete investovat, bazén alespoň oploťte a zajistěte brankou, kterou dítě nebude moct samo otevřít.

Pro malé děti je nejvhodnější nadzemní bazén, do kterého nemohou přes okraj přepadnout. Navíc většina nadzemních bazénů je tak mělká, že děti ve vodě bez problému stačí. Bazén opatřete bezpečnostními schůdky, u kterých je možné vnější příčky zvednout a zajistit, aby dítě bez dozoru nemohlo po schodech vlézt samo do bazénu.

Aby děti v zahradě nezlobily a nelákalo je něco nebezpečného, není od věci jim vybudovat koutek s houpačkou, klouzačkou a pískovištěm. Oblíbené jsou také trampolíny, na kterých se děti dostatečně vyřádí. Trampolína ale musí být opatřena po obvodu dostatečně vysokou a pevnou bezpečnostní sítí.

Rozhodnete-li se dítěti pořídit šlapací nebo elektrické autíčko, zajistěte, aby vaše ratolest s autíčkem nemohla sjet například ze schodů apod.

Zásadním pravidlem ovšem je, že malé děti by neměly být samy bez dozoru nikdy.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.