Jak přilákat opylovače na zahradu: Tipy pro úspěšnou úrodu

03. 04. 2023

Jak přilákat opylovače na zahradu: Tipy pro úspěšnou úrodu

Často zapomínáme na to, že k dobré úrodě nestačí jen rostlinám poskytnout kvalitní půdu s dostatkem živin a chránit rostliny před škůdci a chorobami. Ovocné stromy, keře a některá zelenina by nemohly plodit bez opylovačů. Je tedy v zájmu každého zahrádkáře opylovače na svou zahradu přilákat.

Opylovači hrají klíčovou roli v přenosu pylu z jednoho květu na druhý, což umožňuje tvorbu semen a plodů. V přírodě existuje mnoho druhů opylovačů, ale v posledních letech se jejich počty výrazně snižují. Příčinou tohoto poklesu jsou například změny v krajině, intenzivní zemědělská výroba, používání pesticidů a herbicidů a klimatické změny.

Napadlo vás například, že květinový záhon zahradu nejen zkrášlí, ale že vysazování kvetoucích rostlin je výborný způsob, jak přilákat opylovače na zahradu? Je vhodné se zaměřit na rostliny, které kvetou v různých obdobích, aby byl zajištěn kontinuální zdroj potravy pro opylovače po celou sezónu.

Pokud je to možné, nechte část zahrady růst jako kvetoucí louku. Stane se domovem pro spoustu užitečného hmyzu.

Dalším způsobem, jak podpořit přítomnost opylovačů, je umístění hmyzích hotelů na zahradě. Tyto hmyzí domečky poskytují úkryt pro různé druhy opylovačů, jako jsou čmeláci, včely a vosy. Tyto druhy hmyzu jsou velmi užitečné pro zahradu, nejen jako opylovači, ale také jako predátoři škodlivých hmyzích druhů.

Posledním způsobem, jak podpořit přítomnost opylovačů, je minimalizovat používání pesticidů a herbicidů na zahradě. Tyto chemikálie mohou mít škodlivý vliv na užitečné opylovače. Chemii je možné nahradit triky, které znaly naše babičky.

Nalákejte na zahradu přírodní nepřátele škůdců, které tyto škůdce loví. Některé rostlinné výtažky, jako je například olej z česneku nebo čajovníku, mohou být použity jako přírodní pesticid. Při aplikaci postřikovačem ale nemusíte mít strach, že se nadýcháte jedů.

Pěstujte rostliny, které odpuzují škůdce. Některé rostliny obsahují silice, oleje, nebo jiné chemické sloučeniny, které mohou odpuzovat určité druhy hmyzu. Patří mezi ně například máta, česnek, petržel, levandule a další.

Namísto použití herbicidů odstraňujte plevel ručně. Případně například mulčování chrání půdu před vysycháním a snižuje růst plevele. Pokud se použije organický mulč, jako je například kůra nebo dřevěná drť, tlející kůra zároveň přidává živiny do půdy. Pokud budete navíc k mulčování využívat zahradní odpad, vracíte tak do půdy živiny. Kolik větví z prořezaných keřů a stromů každý rok končí zbytečně v odpadu? Pomocí zahradního drtiče je dobře zužitkujete, a ještě ušetříte za nákup mulče.

Snažit se v přírodou bojovat se je předem prohraná bitva, to platí i pro naše zahrady. Když vybudujete zahradu dobře vyváženou, s mnohými problémy si poradí sama.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.