Jak pěstovat brambory na omezeném prostoru?

03. 05. 2022

Jak pěstovat brambory na omezeném prostoru?

Brambory můžete pěstovat i na malé zahrádce nebo dokonce na balkóně. Není třeba se toho bát, stačí jen vědět jak na to.

Je mnoho důvodů, proč si vypěstovat vlastní úrodu brambor. V době, kdy ceny potravin stoupají, může být motivací úspora financí. Dobrým důvodem je ale i čerstvost brambor. Ty, které koupíte v obchodě, nejsou tak čerstvé jako ty, které si doma vypěstujete a rozdíl poznáte zejména na chuti. V neposlední řadě může být motivací prostá radost z toho, že jste si něco sami vypěstovali.

Brambory se dají poměrně snadno pěstovat i v nádobách, nebo v pytlích. Návodů a nápadů v čem brambory pěstovat je nespočet. Někdo k jejich pěstování používá například velkou nákupní tašku, jiní na ně budují dřevěné bedny. Na balkónech se objevují i tzv. bramborové věže, ve kterých lze pěstovat brambory v několika patrech nad sebou. Nádoba na pěstování by měla však mít minimální průměr alespoň 35 cm a vysoká by měla být nejméně 50 cm.  Na zahradě můžete pro pěstování využít například palety, ze kterých vytvoříte ohrádku.

Důležitá je především kyprá půda bohatá na živiny, která nikdy nesmí vyschnout. Nesmí však být ani přemokřená. Půdu můžete vytvořit tak, že smícháte zeminu s kompostem v poměru 1 : 3.

Pro pěstování můžete vybírat velké množství odrůd. Některé rané lze sklízet už za dva měsíce, na jiné si počkáte i půl roku. Nejlepší je pořídit si přímo sadbové brambory, pokus ale můžete dělat i s těmi, co jste zakoupili třeba v supermarketu. Důležité je, aby brambory dobře naklíčily. Můžete je zakoupit již naklíčené, nebo je prostě nechte na světle v teple okolo 15°C. Ideální doba sadby je od dubna do května, kdy již nebude mrznout.

 

Pěstování v nádobě, v bedně nebo v pytli

Brambory před sadbou nakrájejte tak, aby každý řízek obsahoval alespoň 2 – 3 klíčky. Na dno nádoby dejte cca 20 cm kvalitní zeminy a zatlačte do ní lehce brambory a zasypte cca 5 zeminy. Pokaždé, když klíčky povyrostou o 10 cm, dosypte další zeminu.

 

Pěstování v bramborových věžích na balkónech

Pro vybudování věže musíte být kutil. Taková věž je tvořena zpravidla třemi patry nad sebou, šířku samozřejmě určuje omezený prostor balkónu. V podstatě se jedná o tři větší dřevěné truhlíky (bedny) umístěné nad sebou tak, aby mezi nimi na výšku byl dostatečný prostor pro růst natě. Samotné pěstování je pak shodné například s pěstováním v květináčích, kdy po výsadbě s tím, jak roste nať postupně dosypáváte zeminu.

 

Pěstování v paletách

Při pěstování v paletách můžete kromě kompostu využít i slámu, nebo posekanou trávu. Ze čtyř palet udělejte ohrádku tak, že palety v rozích sešroubujete, nebo svážete. Na dno můžete dát textilii, která zabrání prorůstání plevele. Do ohrádky nasypte přibližné 20 cm kvalitní zeminy a postupujte stejně, jako v předešlém případě. Jakmile sadba povyroste o 10 cm, můžete dosypávat zeminou, ale další možností je položit vrstvu slámy, případně trávy případně vrstvy slámy nebo trávy prokládat vrstvami zeminy. Pokud se chcete pustit do experimentování, mělo by jít využít i listí, ovšem zde pozor, listí nesmí být ničím napadené, abyste si do sadby nezanesli nějakou chorobu, škůdce nebo plíseň.

 

Pěstování v záhonech

V záhonech je samozřejmě osvědčenou metodou pěstvání v klasických řádcích, ve kterých jsou brambory zahrnuté v tzv. hrobcích. Na malém pozemku můžeme vystačit jen s ručním nářadím, ovšem důkladně zrýt a okopat i malý záhon může být pěkná dřina. V malém záhonu vám velice dobře pomůže elektrický kultivátor. Na velkém pozemku za vás hodně práce udělá motorový kultivátor, ke kterému můžete mít i příslušenství jako je hrobkovač, který vám pomůže brambory zahrnout, nebo naopak vyorávač brambor (tzv. páv), který brambory naopak šetrně vyorá atd.

 

Kdy brambory sklízet?

Doba sklizně záleží na odrůdě. Kvetoucí odrůdy se sklízejí zpravidla těsně po odkvětu, nekvetoucí sklízíme jakmile začne žloutnout a zasychat nať. Brambory které okamžitě nespotřebujete, opatrně omyjte a nechte oschnout. Skladujte jen zdravé, nepoškozené brambory.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…