Jak ochránit rostliny v květináči před mrazem?

13. 10. 2022

Jak ochránit rostliny v květináči před mrazem?

Různé trvalky a okrasné keře nám mohou v květináčích zpříjemnit atmosféru na terasách nebo na balkónech. Mnohdy ale zapomínáme, že rostlina bude muset nějak přežít zimu. Přitom se nemusí jednat pouze o teplomilné rostliny, zásadním problémem je totiž samotný květináč.

Potíž květináče spočívá v tom, že poměrně snadno promrzne. Rostlina, která roste v půdě na zahradě má výhodu v tom, že mráz působí na zem pouze shora a díky teplené setrvačnosti půda promrzá jen velmi pomalu. Květináč je přitom pro mráz odkrytý ze všech stran a pokud klesne teplota hluboko pod nulu, může promrznout již za jedinou noc. Kořeny rostlin jsou na takto rychlé změny teploty velice citlivé, proto je důležité promrznutí zabránit.

Nejjednodušším způsobem je samozřejmě přestěhování rostlin do chladných prostor, kde nemrzne. Bohužel ne každý takovou možnost má. V některých případech ani není možné některé těžké a objemné betonové truhlíky stěhovat.

U menších květináčů a truhlíků se mi již řadu let osvědčilo, že je na zimu jednoduše zahrabu do zeleninových záhonů a přihrnu je slámou nebo mulčovací kůrou.  Citlivější rostliny navíc celé zakrývám bílou geotextilií. Ta je nejen chrání před mrazem, zároveň zabrání tomu, aby na ně nemohlo ostré slunce, které by jim mohlo v slunných a mrazivých dnech uškodit.

Kulaté velké květináče, které nelze zakopat ani nikam zazimovat, je možné obalit silnější vrstvou slámy, kterou překryjete jutou a svážete provázkem. To si lze usnadnit i tak, že si z juty ušijete vak, se stahovacím otvorem. Do něj dáte květináč, vystelete okolo slámou a jednoduše utáhnete okolo rostliny.

S velkými hranatými nádobami se manipuluje špatně, proto je vhodné pamatovat na přezimování rostlin ještě před tím, než je osadíte. Z vnitřní strany nádobu vyložte polystyrenovými deskami, ty překryjte geotextilií a teprve pak naplňte substrátem. Výhody takového řešení jsou hned dvě. V zimě bude polystyren bránit rychlému promrzání, v létě naopak přehřívání.

Ve všech případech pak platí, že je vhodné venku rostliny přezimovat v místech, kde nefouká. Podle druhu pak zvažte, zda celu rostlinu nezakrýt bílou netkanou textilií, která ji ochrání před ostrým sluncem a rychlým střídáním teplot.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…