Jak nezaspat jaro v zahradě

12. 04. 2022

Jak nezaspat jaro v zahradě

Jarní sluníčko už nesměle vykukuje zpoza mraků a tu a tam nás polechtá hřejivými paprsky.  Pravděpodobně už jste stačili projít své zahrady a máte připraven dlouhý seznam prací, které vás na zahradě z jara čekají.

Je nejvyšší čas připravit některé záhony pro výsev a výsadbu plodin, ovšem na hnojení čerstvým hnojem už je pozdě, s velkou pravděpodobností by mladé rostliny a sazenice spálil.  

Pokud jste to nestihli, stále ještě můžete provzdušnit trávník vertikutátorem.  Po vertikutaci můžete doplnit holá místa travním semenem, zároveň můžete aplikovat i hnojivo, které trávníku pomůže nastartovat růst.

Na jaře je také důležité zkontrolovat veškeré vybavení zahrady, nářadí a techniku, zda zimu přečkaly bez úhony.  Jakmile pominou mrazy, můžete pod okapy opět umístit nádoby na dešťovou vodu, ta je pro zalévání nejlepší. Stejně tak pustíme vodu do venkovních kohoutů k připojení hadic a zavlažovacích systémů. Dobře však zkontrolujte, zda potrubí a kohouty v zimě mráz nepoškodil a voda nikde neprosakuje.

Před tím než letos poprvé použijete zahradní techniku, udělejte základní údržbu. Zkontrolujte šroubované spoje, a pokud jsou uvolněné, přiměřeně je dotáhněte.  Jestliže jste na podzim neprovedli výměnu oleje v motoru, vyměňte jej nyní, prodloužíte tím životnost motoru.  Zkontrolujte vzduchové filtry, zapalovací svíčky, pokud potřebují vyměnit, nahraďte je novými. U sekaček a další techniky prohlédněte lanka a bowdeny a promázněte je olejem, aby chodily hladce.  Promazat si zaslouží i pohyblivé spoje, jako jsou ložiska kol apod. Tím, že nic nepodceníte, si můžete později ušetřit řadu nepříjemných starostí.

Pokud jste na podzim nechali u motorové techniky v nádrži palivo, můžete mít nyní problém s nastartováním. Biosložka, která je přidávána do moderních paliv, pravděpodobně reagovala se vzdušnou vlhkostí a v karburátoru se mohly vytvořit hrudky, které ucpaly palivové kanálky.  Palivo proto raději vyměňte alespoň nyní.  Možná se vám podaří motor nastartovat až po několika pokusech, otáčky však mohou kolísat. Někdy postačí, když motor necháte chvíli běžet, proud paliva karburátor uvolní a otáčky se srovnají. Pokud však budou stále kolísat, motor bude mít nízký výkon, nebo se vám jej nepodaří nastartovat vůbec, nezbude nic jiného, než se vydat do servisu.  Chcete-li se podobným potížím příště vyhnout, před tím, než stroj na delší dobu odstavíte, raději vypouštějte palivo, nebo používejte vhodná aditiva.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…