Jak nebýt otrokem ve své zahradě

13. 07. 2021

Jak nebýt otrokem ve své zahradě

Tak, jak se v minulosti hromadně lidé stěhovali do velkých měst za prací, v současnosti začíná být trend opačný a mnozí se stěhují do vesnic, kde mají blíž k přírodě. Velice často mají jen minimální představu o tom, kolik času zabere práce v zahradě. Internet, tisk a televize sice přinášejí spoustu dobrých rad a inspiraci, naneštěstí právě přehršel inspirace a různých nápadů mnohdy vede k tomu, že si nezkušený začínající zahradník připraví spoustu naprosto zbytečných problémů.

 

Trávník jako z brožury…

Žádná zahrada se neobejde bez trávníku.  Na fotografiích v časopisech vídáte zahrady, na kterých je sytě zelený trávník hustý jako mech. Pokud si nemůžete dovolit zaměstnávat profesionálního zahradníka, nebo péči o trávník nechcete věnovat několik hodin týdně, smiřte se s tím, že takový trávník mít nikdy nebudete. Takový trávník vyžaduje provzdušňování, hnojení, odplevelování selektivním herbicidem, vyhrabávání, zavlažování, hodně časté sečení, a to nejlépe vřetenovou sekačkou. Spokojíte-li se s klasickým venkovským trávníkem, kterému odpustíte i nějaký jetelíček a další drobný plevel, ušetříte si spoustu peněz, práce i starostí. Hodláte-li trávník intenzivně využívat, nebo máte-li malé děti, při jeho zakládání volte raději nějakou zátěžovou travní směs. Takový trávník stačí potom podle počasí 1 – 2x týdně posekat, z jara a na podzim provzdušnit a při déle trvajícím suchu zavlažit.

I divoký trávník má své kouzlo...

 

Živý plot co nejrychleji…

Asi nikdo nemá rád zvídavé pohledy sousedů, když se chce natáhnout na zahradě v plavkách. Nemáte-li zahradu obehnanou dvoumetrovou zdí, pravděpodobně budete chtít pozemek skrýt za živým plotem. Nenechte se ale zlákat nabídkou rychle rostoucích dřevin. Takový živý plot sice vyroste za jeden rok do požadované výšky, ovšem růst nepřestane a stejnou rychlostí poroste dál. Pak vám nezbude nic jiného, než se několikrát do roka chopit plotostřihu. Radost z odvedeného díla vám pak bude kazit skutečnost, že dokonale vytvarovaný plot vydrží sotva pár dní. Pravděpodobně se dostanete i do sporu se sousedem, kterému bude vadit, že rychle rostoucí plot přerůstá do jeho zahrady. Ideální je proto zvolit pomaleji rostoucí keře, které přirozeně dorůstají do omezené výšky. Na hustý a dostatečně vysoký plot si sice počkáte trošku déle, zastřihávat jej ovšem budete jedenkrát, maximálně dvakrát do roka.

 

Spousta květin a okrasných keřů…

Květinové záhony do moderní zahrady samozřejmě patří.  Při jejich realizaci ale nezapomínejte na to, že vyžadují pravidelnou péči. V první řadě si uvědomte, že okolo každého záhonu a keře budete sekat trávu. Čím více překážek v zahradě bude, tím bude složitější i sečení. Navrhnete-li zahradu se spoustou oblých záhonků, budete ji později každý týden při sečení proklínat. Nesázejte žádné rostliny přímo do trávníku. Záhony navrhněte tak, aby bylo možné projet kolem nich snadno se sekačkou i v nejužších místech. Čím jednodušší tvar, tím lépe se bude okolo sekat.

Záhony krásné, ale pro sekačku nepraktické...

Růst plevele v záhonech omezí mulčovací kůra, štěrk nebo oblázky. Vše má ovšem své výhody a nevýhody. Kůra pomalu tleje, proto jí musíte pravidelně doplňovat, v tomto ohledu je kámen trvanlivější. Kůra drží v půdě vlhkost a teplo, je proto ideální pro teplomilné rostliny. Kámen naopak udrží půdu chladnou. Ovšem ani zamulčované záhony nejsou bezúdržbově. I v mulčovací kůře nebo štěrku občas vyraší nějaký plevel, který budete muset odstranit. Nasázíte-li do záhonu nahusto vhodné trvalky, plevel mezi sebe nepustí.

 

Ohromné jezírko s rybami

Jezírko s rybami je opravdu efektní doplněk. Ovšem udržet vodu průzračně čistou není jednoduché.  Něco sice zvládnou vhodně zvolené vodní rostliny, vodu ovšem i tam budete muset prakticky nepřetržitě filtrovat, což vyžaduje čerpadlo, jehož provoz vyjde na několik set korun měsíčně. Jezírko vyžaduje i pravidelně čištění od usazenin na dně. Proto si opravdu dobře ujasněte, zda jste ochotni jezírku věnovat čas a peníze. Pakliže jezírko po čase omrzí, zbavíte se ryb a přestanete jej filtrovat, budete mít na zahradě jen díru se zapáchající stojatou vodou, která bude sloužit jen jako líhniště komárů.

Jezírko je krásný prvek v zahradě. Nesmíte jej ale zanedbávat.

 

Ovocné a jiné stromy…

Nejčastější chybou při vysazování stromů je to, že podceníme jejich pozdější velikost. Proto velice důkladně zvažte, jak bude smrček vysazený u plotu před domem vypadat za pár let. Stromy ovšem do zahrady patří, nejde je ovšem kdykoli přesadit jako nevhodně umístěnou květinu. Kam strom zasadíte, tam bude růst nejméně několik desítek let, plánujte proto pečlivě. Vhodně umístěný listnatý strom může sloužit jako přirozená klimatizace, která nepotřebuje elektřinu.  V létě bude stínit dům a udrží v něm déle příjemný chládek. V chladnějších měsících v roce, když strom shodí listí, pustí slunce do oken domu.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…