Jak na prořez stromů

06. 09. 2022

Jak na prořez stromů

Podzim je ideální dobou, kdy prořezat stromy v zahradě. U ovocných stromů provádíme prořez po sklizni nebo následně v předjaří. Prořezem se prosvětlí koruna, čímž se do ní dostane více slunce. Tím se nejen podpoří plodnost, ale potlačí se tím i růst cizopasných hub a mechů, omezí se tím i hniloba a i mnozí škůdci mají raději stín, než slunce.

Obdobně na podzim můžeme přeřezat i stromy okrasné. U těch sice nezvýšíme plodnost, řezem je tvarujeme tak, aby měly rovnoměrně rozložené větve, provádíme tvarování.

Prořezávání by se nemělo zanedbat, provádět by se mělo včas. Tedy dříve, než budou větve příliš silné. Průměr větve by neměl přesahovat cca 7 cm, větší rány se hůře hojí a mohou být vstupní branou pro houby, škůdce a choroby. Tenké větve snadno odstraníte zahradnickými nůžkami. Na ty silnější už musíte s pilou. Větev vždy nejprve lehce nařízněte na spodní straně, následně řez dokončete z vrchní strany. Zajistíte tím, že padající větev nestrhne dole kůru ze stromu. Následně pahýl seřízněte jedním čistým řezem.

Pokud u vzrostlých stromů nechcete riskovat zdraví a šplhat po štaflích, můžete využít vyvětvovací pily na teleskopické tyči. S některými lze ze země řezat větve až 4 metry vysoko. V malých zahradách ale často vévodí nižší odrůdy stromů, které je možné snadno prořezat i ze země. K takovému účelu se hodí drobná a lehká pilka, se kterou se dobře mezi větvemi manipuluje.

A právě pro takové práce je určena pila HECHT 9922. 11 cm lišta má ideální délku pro řezání slabších větví tak, aby se s ní snadno manipulovalo i v hustěji větvené koruně. Pravda, rychlost řetězu 5 m/s není nikterak závratná, ale určitě s ní nebudete chystat 10 kubíků dřeva na zimu. Na uříznutí větve je však rychlost více než dostatečná. A využití najde i v dílně. Hlavní výhodou je ale akumulátorový pohon. Odpadají tedy kabely, které byste za sebou museli vláčet po zahradě a které by neustále překážely. Baterie ani nabíječka sice nejsou součástí dodávky, ale má to svůj opodstatněný důvod. Pila HECHT 9922 je totiž součástí akumulátorového programu 1278 ve kterém je možné všechno nářadí a stroje možné napájet jedním stejným typem akumulátorů. Bylo by proto nesmyslné prodávat každé nářadí s vlastním akumulátorem, když vám stačí zakoupit jen jeden nebo dva akumulátory a používat je pro všechno nářadí, které potřebujete. Proto si akumulátor i nabíječku můžete dokoupit volitelně.

Autor: PST

Související kategorie:

ACCU program 1278

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.