JAK NA PROŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ

10. 05. 2021

JAK NA PROŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ

Chcete mít své ovocné stromy zdravé? Přejete si mít velkou úrodu plodů skutečně vyzrálých, chutných a sladkých? Měli byste provést jarní prořez stromů. Koruna každého ovocného stromu totiž potřebuje být vzdušná, zbavená větví slabých, neduživých ... a zároveň všech dalších, které korunu nadmíru zahušťují. Větví zkrátka musí zůstat v koruně stromu jen tolik, aby každý plod měl co nejvíce světla a prostoru. Pozor však – nikdy nesmíte prořezat strom příliš, konkrétně to znamená, že ho nesmíte zbavit více než ČTVRTINY celkového objemu koruny. A také se při prořezu snažte co nejméně zasahovat do tvaru a velikosti stromu – skutečně se zaměřte jen na to, abyste provzdušnili a prosvětlili korunu.Každá odrůda ovocných stromů vyžaduje svůj jedinečný postup prořezu. I přesné načasování se odvíjí od té které konkrétní odrůdy. Přesto platí některá obecná pravidla, která byste měli vzít v úvahu:

  • Nikdy nedělejte řezy (rány) větší než o průměru 6 až 7 centimetrů. Větší řezy totiž mohou být nejen „pozváním“ pro výtrusy různých škodlivých hub, ale mohou být pro strom i fatální – hrozí totiž jeho výrazné oslabení, a v důsledku toho dokonce i postupné pomalé uhynutí.
  • Každou ránu o průměru větším než 2 cm byste měli ošetřit ideálně štěpařským voskem či speciálním hojivým balzámem. Případně použít alespoň latexový nátěr. Zamezíte tak tomu, že strom napadne infekce.
  • Pro prořez používejte vždy skutečně ostré nářadí: zahradnické nůžky či na silnější větve ruční pilku, případně elektrickou pilu, akumulátorovou pilu, benzínovou pilu nebo elektrickou vyvětvovací pilu.
  • Větev odřízněte vždy na větevní kroužek (nenechávejte na stromě pahýly), díky tomu se rána může dobře zahojit.
  • A jedna rada na závěr: vždy, když si s nějakým prořezem nejste úplně jisti, poraďte se s odborníkem. Nesprávně provedený prořez může strom nenávratně poškodit.

Autor: HP


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

21. 09. 2021

Konec léta a začátek podzimu je období, kdy se sklízejí poslední zbytky úrody, a záhony je nutné připravit na další…

Na jakém dřevě udit?

Na jakém dřevě udit?

16. 09. 2021

Nedávno jsme vám popsali konstrukci udírny a vysvětlili jsme úplně nejzákladnější postupy pro nakládání masa před…

Postavte si udírnu!

Postavte si udírnu!

15. 09. 2021

Kdysi bylo uzení jediným způsobem, jak na delší dobu zakonzervovat a uskladnit některé potraviny. Dnes ovšem udíme…