JAK NA PROŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ

10. 05. 2021

JAK NA PROŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ

Chcete mít své ovocné stromy zdravé? Přejete si mít velkou úrodu plodů skutečně vyzrálých, chutných a sladkých? Měli byste provést jarní prořez stromů. Koruna každého ovocného stromu totiž potřebuje být vzdušná, zbavená větví slabých, neduživých ... a zároveň všech dalších, které korunu nadmíru zahušťují. Větví zkrátka musí zůstat v koruně stromu jen tolik, aby každý plod měl co nejvíce světla a prostoru. Pozor však – nikdy nesmíte prořezat strom příliš, konkrétně to znamená, že ho nesmíte zbavit více než ČTVRTINY celkového objemu koruny. A také se při prořezu snažte co nejméně zasahovat do tvaru a velikosti stromu – skutečně se zaměřte jen na to, abyste provzdušnili a prosvětlili korunu.Každá odrůda ovocných stromů vyžaduje svůj jedinečný postup prořezu. I přesné načasování se odvíjí od té které konkrétní odrůdy. Přesto platí některá obecná pravidla, která byste měli vzít v úvahu:

  • Nikdy nedělejte řezy (rány) větší než o průměru 6 až 7 centimetrů. Větší řezy totiž mohou být nejen „pozváním“ pro výtrusy různých škodlivých hub, ale mohou být pro strom i fatální – hrozí totiž jeho výrazné oslabení, a v důsledku toho dokonce i postupné pomalé uhynutí.
  • Každou ránu o průměru větším než 2 cm byste měli ošetřit ideálně štěpařským voskem či speciálním hojivým balzámem. Případně použít alespoň latexový nátěr. Zamezíte tak tomu, že strom napadne infekce.
  • Pro prořez používejte vždy skutečně ostré nářadí: zahradnické nůžky či na silnější větve ruční pilku, případně elektrickou pilu, akumulátorovou pilu, benzínovou pilu nebo elektrickou vyvětvovací pilu.
  • Větev odřízněte vždy na větevní kroužek (nenechávejte na stromě pahýly), díky tomu se rána může dobře zahojit.
  • A jedna rada na závěr: vždy, když si s nějakým prořezem nejste úplně jisti, poraďte se s odborníkem. Nesprávně provedený prořez může strom nenávratně poškodit.

Autor: HP


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.