JAK NA JARNÍ VÝSADBU JAHODNÍKŮ?

12. 05. 2021

JAK NA JARNÍ VÝSADBU JAHODNÍKŮ?

Právě dozrálá, červenající se jahoda ?. Šťavnatá, sladká, k nakousnutí! Lahůdka par excellence. Ne nadarmo symbol lásky ? a tělesné rozkoše – už od středověku. Ale hlavně: extra důležité ovoce pro naše zdraví, protože je jedním z nejsilnějších přírodních antioxidantů, má víc vitamínu C než pomeranč nebo citrón, dále obsahuje vitamíny A, B a E ... a mnohé nezbytné minerální látky a stopové prvky. Každá ta na pohled malá jahoda je vlastně velkým zázrakem přírody.

Chcete si dopřát své vlastní, lahodné jahody už za pár týdnů v červnu či červenci, a přitom jste nestihli jahodník vysadit na konci loňského léta? Nic se neděje. Učinit tak můžete nyní! Výsadba teď počátkem května vám díky střídání májových dešťů a teplých slunných dní zajistí rychlé a silné zakořenění. A také ideální klimatické podmínky pro vývoj květů a plodů jahod. Mimochodem – jahodníky se vám také od května do září krásně rozmnoží: tzv. dceřiné odnože, jež vyrostou z mateřské rostliny, mohou narůst do délky jeden až jeden a půl metru (samozřejmě při citlivém zalévání v horkých dnech).

Jahodníky jsou v podstatě skromné na podmínky, v nichž vyrůstají. Mohou být pěstovány prakticky ve všech typech půd kromě půd vyloženě chudých a štěrkovitých, chladných jílovitých či hodně promokřených. Jahodník je schopný plodit i ve vyšších nadmořských výškách, a to až do 700 m n. m. Pro pěstování jahodníku je naopak zcela zásadní dostatek světla a vláhy.Na jaká základní pravidla byste měli pamatovat při výsadbě jahodníku?

  • Nikdy nevysazujte nový jahodník na to samé místo, kde jste jahody pěstovali v uplynulých čtyřech letech
  • Půdu pořádně prokypřete, pomoci si můžete například kultivátorem.
  • Rostlinky sázejte do sponu o rozměrech minimálně 30 x 30 cm, přičemž každou z nich po vysazení citlivě do půdy přitlačte a nezapomeňte ihned zalít.
  • Jahody přihnojujte velmi opatrně, abyste je nepopálili. První přihnojení byste měli provést až ve chvíli, kdy ve středu jahodníků uvidíte rašit nová listová srdéčka.

Autor: HP


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…

Jak efektivně odstranit plevel ze záhonů a chodníků

Jak efektivně odstranit plevel ze záhonů a chodníků

10. 04. 2024

Plevel - nenáviděný nepřítel každého zahrádkáře. Nejenže kazí vzhled záhonů a chodníků, ale také může zabraňovat růstu…