Jak na bohatou úrodu malin?

31. 05. 2022

Jak na bohatou úrodu malin?

Maliny asi ocení nejvíce děti. U nás je na zahradě zobou rychleji, než stačí dozrávat. Ukořistit jich alespoň trochu do koláče je prakticky nemožné. Návodů jak pěstovat maliny naleznete opravdu hodně, často mezi nimi narazíte na hodně rozporů.

Dřív, než se vůbec rozhodnete maliník vysadit, měli byste si ujasnit některé zásadní věci.  Maliník vyžaduje hodně slunce a vláhy, tomu by mělo odpovídat místo, které mu vyberete. Čím méně slunce bude mít, tím méně bude kvést a plodit. Zároveň ale počítejte i s tím, že maliník vydrží na jednom místě 8, maximálně 10 let. Proto je vhodné plánovat dopředu, v pravý čas maliny přemístit a jejich původní stanoviště využít jiným způsobem.

Před výsadbou půdu dobře prokypřete a doplňte o kompost, granulovaný nebo odleželý hnůj (ne čerstvý), nebo vhodný substrát. Ideální je slabě kyselá půda, ale ze zkušenosti vím, že maliník poroste prakticky kdekoli. Kvalita půdy však bude mít vliv na to, jak moc bude plodit.

Počítejte také s tím, že maliník hodně odnožuje. Pokud jej budete sázet k plotu, do roka vyrazí výhony i u souseda, z čehož nemusí mít právě radost. Chcete-li zabránit jeho plevelení do všech stran, zakopejte okolo záhonu s malinami kolmo do země nějakou vhodnou překážku, kterou výhony neprorazí.

Maliník nesázejte příliš hluboko. Pokud si nejste jistí, dejte jej stejně hluboko, jako byl v původním substrátu. Kořenové pupeny by měly být maximálně 5 cm pod povrchem. Po vysazení maliník opatrně přišlápneme, ale jen tak, aby se nepoškodily kořeny.   

Maliník vysazujte v řadách, abyste k němu měli snadný přístup. Jednou plodící rostliny s rozestupy 40 cm, stále plodící alespoň 60 cm od sebe. Pokud vysazujete více řad, myslete na to, že se maliny hodně rozrostou, mezi řadami proto nechávejte vzdálenost alespoň 120 cm.

Povysazení maliník dobře zalijte a ideální je jej zamulčovat. Mulč zabrání prorůstání plevele a odpařování vody. Jak už jsem uvedl, vláhy potřebují maliny dostatek. To platí zejména v době, kdy plodí. Kořeny jsou většinou soustředěny mělce (20 – 30cm hluboko), v suchých obdobích půda do této hloubky může rychle vysychat. Pak je nutné zalévat častěji v menších dávkách. Ovšem špatné by bylo zalévání přehánět, pokud by byly maliny trvale přemokřené, mohlo by to vést k zahnívání kořenů. Vodu i práci také snadno ušetříte vybudováním prokapávací mikrozávlahy, kdy vodu přivedete přímo ke kořenům rostliny. Automatická závlaha lze naprogramovat tak, aby maliny měly neustále přiměřené množství vody.

Pokud nemáte na zahradě vhodnou plochu, můžete zkusit pěstovat maliny i v nádobách. Musí být ale dostatečně velké, mnohým se osvědčily například zednické kalfasy (maltovníky), které nejsou tak drahé a nabízejí se v objemech až 90 litrů. Je však nutné zajistit odtok přebytečné vody. Do dna proto vyvrtejte několik otvorů, dno pokryjte vrstvou drenáže (například štěrku) a maliny vysaďte do kvalitního substrátu. Takto je lze pěstovat i na balkóně.

Některé odrůdy rostou dobře i bez opory, pokud však chcete zabránit tomu, aby se bujně rozkošatěly do všech stran, natáhněte mezi kůly dráty a rostliny k nim upevněte. Udržíte je tak na uzdě, nebudou si vzájemně stínit.  Samozřejmě je možné k jednotlivým rostlinám dát opěrné tyče, ale přijde mi to nepraktické.

Maliny plodí na jednoletých výhonech, tedy na těch co vyrostly vloni. Na konci sezóny proto staré zdřevnatělé výhony ostříhejte a nechte jen ty mladé, které budou plodit příští rok.

A jakou odrůdu malinovníku vybrat? Záleží na oblasti, kde žijete. V polohách nad 600 metrů, kde zima přichází dříve a jaro později, se nehodí odrůdy s pozdním dozráváním. Část úrody by nestačila dozrát. Nejlépe bude, když se poradíte se zkušeným zahradníkem ve svém okolí.

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…