Jak mít bohatou úrodu rajčat?

09. 05. 2022

Jak mít bohatou úrodu rajčat?

Ve druhé polovině května již můžete začít vysazovat předpěstované sazenice rajčat na záhony. V této době by již neměly hrozit mrazíky, které by sazenice poškodily. Rajče je totiž teplomilná trvalka, která ovšem v našich zeměpisných šířkách venku přežije pouze jeden rok, proto je pěstována jako jednoletá rostlina.

Rajče je ovšem jednou z nejnáročnějších rostli na pěstování, proto vyžaduje pečlivou přípravu i péči. Pro jejich výsadbu volte slunné stanoviště, které je zároveň dobře chráněno před větrem. Důležitá je rovněž příprava půdy. Rajče je velice náročné na živiny. Zpočátku jim sice bude stačit, když půdu doplníte o větší množství kompostu, jakmile však začnou plodit, je nutné jim zvýšit množství draslíku. Pokud chcete předejít hnilobě, doplňte do půdy i vápník. Půda musí být dobře propustná a kyprá.

Rajčata sázejte dostatečně hluboko. Když si pozorně prohlédnete jejich stonek, najdete na něm malé chloupky, což jsou potencionální zárodky kořenů. Nebojte se proto v záhonu mladou sazenici zahnout až pod listy. Zajistíte tím bohaté zakořenění a rostlina pak bude lépe přijímat živiny. Sazenice od sebe rozmístěte v dostatečné vzdálenosti. Počítejte s tím, že se rostliny značně rozrostou. Vzdálenost je dána typem odrůdy a zpravidla ji najdete na sáčku se semeny. Pokud by byly sazenice vedle sebe příliš hustě, nemohl by mezi nimi proudit dobře vzduch, což by zvyšovalo riziko plísňových chorob.

Hustě zasazená rajčata budou méně plodit a budou náchylnější k chorobám

Rajčata je nutné zalévat pravidelně a dostatečně do hloubky. Hluboká zálivka dostane ke kořenům tolik potřebné živiny. Vždy je však zalévejte od spodu, dbejte na to, abyste nikdy zbytečně nepokropili listy. Mokré listy zvyšují opět riziko plísňových chorob, ke kterým jsou rajčata velice náchylná.

Při výsadbě tyčkových rajčat nezapomeňte rovnou k sazenici umístit dostatečně dlouhou a pevnou oporu. Pokud byste ji zatloukali vedle sazenice později, zbytečně byste poškodili kořeny.

Nezapomínejte rostlinu vyštipovat. Nejčastější chybou začátečníků je, že mají strach rostlinu připravovat o nové výhonky, aby ji nepoškodili, nebo se naopak domnívají, že čím více zelené hmoty bude rostlina mít, tím bohatší bude úroda.

Důsledně vyštipujte výhonky nad paždím listů

Důležité je zejména vyštipování bočních výhonků, které vyrůstají nad paždím listů. Zabráníte tím zbytečnému rozkošatění rostliny a ta následně vloží více energie do plodů.  Odstraňujte i listy, které se vzájemně kříží a proplétají. Rostlina musí být vzdušná, aby se zároveň snížilo riziko plísňových chorob. Důsledně odstraňujte i všechny poškozené listy.

Napadení chorobami a škůdci se dá do jisté míry předcházet i tím, že mezi rajčaty budete pěstovat i další rostliny, které škůdce a choroby odpuzují. Například taková bazalka se nemá s rajčaty ráda jen na talíři. Rajče si také dobře rozumí i s cibulí, česnekem nebo s měsíčkem. Určitě je ale nekombinujte s brambory, mrkví, kedlubnou, kapustou nebo brokolicí.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.