Jak do zahrady umístit jehličnany

27. 07. 2021

Jak do zahrady umístit jehličnany

Jehličnany dokážou oživit každou zahradu. Jsou-li ve správném poměru s listnatými dřevinami a dalšími prvky, dosáhnete v zahradě dokonalé harmonie. Výhodou jehličnanů je, že mnohé se dají snadno tvarovat. Zajímavé tvary z nich můžete vykouzlit například akumulátorovým plotostřihem HECHT 6020. Nevhodné umístění jehličnanu však může být zdrojem pozdějších problémů a vzrostlejší strom už nelze snadno přesadit.

Přinášíme vám proto pár typů pro jejich umístění:

  • Některé jehličnany mohou působit velice dobře jako samostatný prvek. Perfektně vytvarovaný solitér v zahradě skvěle vynikne, případně jej můžete kombinovat s menšími prvky.
  • Nebojte se kombinovat. Pokud na pozadí umístíte vzrostlejší strom, který v popředí doplníte například menšími dřevinami, dosáhnete skvělého efektu.
  • Pečlivě plánujte. Představte si, jak široký a vysoký bude strom za několik let. Velké stromy potřebují dostatek prostoru, pokud je zasadíte na nevhodném místě, mohou za pár let překážet nebo vytvářet stín tam, kde jej nechcete. 
  • Zejména thuje jsou oblíbené pro vytvoření čivých plotů. Poskytnou v zahradě soukromí. Hodí se však jen do velkých zahrad, protože prostor opticky zmenšují
  • Jehličnany vysazujte v jarních měsících, nebo na přelomu srpna a září. Budou mít více času do zimy pořádně zakořenit. Dřeviny pěstované v kontejnerech lze teoreticky sázet po celý rok, ovšem nikdy je nesázejte do zmrzlé půdy. Při sázení přidejte vhodné hnojivo, které stromku poskytne podporu v počátečním růstu, než dobře zakoření.
  • Sazenice si pořizujte jen v odborných prodejnách, rozhodně je nevyrývejte někde v lese. Tam za to můžete obdržet tučnou pokutu, a pokud nejste skuteční odborníci, nikdy s jistotou nevíte, co vám z takového stromku za pár let vyroste. 
  • Pokud je třeba jehličnany prořezat, dělejte to nejlépe na jaře, nebo počátkem podzimu. Při prořezáváni ale buďte opatrní. Příliš radikální řez může jehličnan poškodit.

Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…