Jak bojovat se mšicemi

20. 05. 2022

Jak bojovat se mšicemi

Mšice nevidí v záhradě nikdo rád.  I když vlastně nezřídka mšice přímo nevidíme, často si jich všimneme až když má rostlina pokroucené listy.  Neklamným znamením přítomnosti mšic jsou také mravenci pochodující nahoru a dolů po keřích a stromech. Některé druhy mravenců si totiž mšice chovají a starají se o ně. Mšice jim za to poskytuje sladkou medovici, kterou vylučuje ze zadečku.  Mravenci proto mšice přenášejí na rostliny, aby se „napásly“, dokonce je chrání před jejich přirozenými predátory. Mezi takové patří třeba slunéčko sedmitečné, zejména pak jeho žravé larvy. Berušku pozná asi každý, najdete li však v zahradě jeho černožlutou larvu, rozhodně ji nezabíjejte!

Larva berušky

 

Důležitá je samozřejmě prevence, na tu je však již v této roční době pozdě. Pokud vám mšice již rostliny napadly, musíte neprodleně zasáhnout. Můžete samozřejmě koupit nějaký hotový postřik, jenže mšice na chemické postřiky poměrně rychle mohou získat rezistenci. Navíc ne každý postřik je účinný na konkrétní druh mšic. Druhou možností je, zkusit si doma namíchat něco z běžně dostupných surovin.

Mšice nesnášejí česnek. Rozmačkejte 2 – 3 stroužky česneku a přes noc je nechte vylouhovat ve vodě. Roztok pak postřikovačem aplikujte na postiženou rostlinu. Důležité je postříkat i spodní části listů. Výhodou je, že česnek odpuzuje i mravence, kteří mšice přenášejí a brání proti predátorům.

Účinný je i obyčejný ocet. Rozmíchejte jednu polévkovou lžíci ve dvou litrech vody. Opět je důležité postřik aplikovat i na spodní části listů. Aplikaci budete muset opakovat (většinou stačí 3x), než mšice úplně zmizí.

Nastrouhejte 20 g mýdla do 2 litrů vody a nechte jej rozpustit. Získáte opět účinný postřik. Účinek můžete ještě zvýšit, když k mýdlu přidáte 30 g sody.

Dobře účinný je i výluh z tabáku, ten se však při ceně cigaret může prodražit.

Všimli jste si, že mšice nenapadají nikdy rajčata? Vylouhujte ve vodě přes noc rajčatové listy. Alkaloidy, které se z listů dostanou do vody jsou pro mšice jedovaté. Výluh aplikujte postřikovačem na zasažené rostliny.

Rostliny je ale nutné kontrolovat i po úspěšném vyhubení mšic. Postřiky mají omezenou účinnost, z rostlin je spláchne snadno déšť. Pokud by se mšice vrátily, bude opět nutné okamžitě zasáhnout.

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.