Jak a proč hrabat listí?

27. 10. 2021

Jak a proč hrabat listí?

Jeden by řekl, že hrabání listí není žádná věda a vlastně by měl pravdu. I když na druhou stranu…

Jen těžko bychom hledali někoho, kdo nedržel v ruce nikdy hrábě a nehrabal s nimi listí. Vzpomínám, jak jsem jako kluk musel každoročně hrabat listí pod vzrostlým ořešákem, který nám rostl na zahradě. Byla to nekonečná práce. Jeden den jsem listí shrabal a za dva dny jsem mohl začít nanovo. Hrabání listí jsem nesnášel, raději bych se viděl s kamarády tropit někde nějakou neplechu.  Nechápal jsem tehdy, proč po mě rodiče požadují, abych listí hrabal průběžně, aby na zahradě neleželo dlouho, když bych ho mohl shrabat všechno najednou, až by ze stromu opadalo všechno.

Necháte-li listí ležet na trávníku několik dní, trávník pod listím začne odumírat. Pokud máte na zahradě vzrostlý strom, ze kterého listí může padat průběžně i několik týdnů, je důležité listí pravidelně odklízet. Podle množství spadaného listí to bude třeba i 1x až 2x týdně. Trávník pod listím trpí nedostatkem světla a ani zvýšená vlhkost, která se pod listím drží, mu příliš nesvědčí. Vlhkost naopak svědčí různým chorobám, plísním a houbám. Proto není dobré, když listí leží na trávníku dlouho.  Úplně nejhorší je, když necháte listí ležet na zahradě do jara. Trávník pod ním zcela zahyne.  Ovšem i listí, které neleží na trávníku je velký problém. Poskytuje totiž dokonalý úkryt pro přezimování různým škůdcům, plísním a chorobám. Ty pak na jaře napadnou rostliny v zahradě a budete se jich složitě zbavovat.

S klasickými hráběmi ovšem ve většině moderních zahrad nepochodíte. Vyhrabat listí mezi květinami v záhonech, na skalkách, či kůrou nebo kamením zamulčovaných plochách je prakticky nemožné.     Přejíždět v podzimním počasí hráběmi po rozmoklém trávníku, který jste celý rok tak pečlivě pěstovali, může znamenat jeho vytrhání z rozbahněné půdy.  Listí bezpečně a bez větší námahy odklidíte pomocí vysavače na listí.

Vysavač listí nasaje, podrtí a uloží do sběrného vaku, ze kterého je pak vysypete na kompost nebo do kontejneru. Některé vysavače listí mají dokonce plynule nastavitelný výkon. To je vhodné zejména pro případ, že chcete listí vysávat například na plochách vysypaných kamínky. Snížením výkonu vysavače upravíte sílu nasávání tak, že vysavač bude nasávat pouze listí a nebude nasávat kamení.  Na jiných plochách, kde nehrozí nasátí nechtěných předmětů, pak výkon nastavíte na maximum a práce půjde rychleji.

Mnohé vysavače lze přepnout do režimu fukaru. Fukarem snadno vyfoukáte listí z hůře dostupných míst, kam byste s vysavačem dosáhli jen s obtížemi.

Listí je skvělá biomasa, kterou můžete kompostovat. Ovšem pozor, kompostovat lze jen zdravé listí. Listí ze stromů napadených chorobami nechte odvézt do kompostárny.  Tam jej sice také zpracují na kompost, ovšem na rozdíl od vašeho domácího kompostéru, kde kompostujete za studena, probíhá v kompostárnách proces kompostování za tepla a tím se všechny choroby zlikvidují. V domácím kompostu by choroba z napadeného listí mohla rozšířit a následně byste si ji s kompostem roznášeli po zahradě.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.