Co na přelomu dubna a května zasít a vysadit?

29. 04. 2021

Co na přelomu dubna a května zasít a vysadit?

Průběh letošního jara je v porovnání s předchozími roky poněkud nezvyklý. S mrazy v dubnu počítal asi málokdo. Sezóna se nám tím poněkud posunula a výsev a výsadbu jsme byli nuceni odložit.

Mnozí mají po bytech rozmístěné nádoby s naklíčenými rostlinkami a netrpělivě sledují předpověď počasí. Ti šťastnější, kteří mají na zahradě skleník, mají před ostatními náskok, ale i jim jistě noční mrazy ještě nadělaly nejednu vrásku.

Pokud se meteorologové nemýlí, konečně by se příští týden mělo začít oteplovat a noční mrazíky by nás již zaskočit neměly. Přesto asi nebude od věci ochránit čerstvě vysetou a osazenou zeleninu před přízemními mrazíky ještě po nějaký čas bílou netkanou textilií.  Nejenže v noci zabrání promrzání půdy, přes den k rostlinám propustí světlo a zároveň zabrání ostrým slunečním paprskům zeminu prudce rozehřát. Mladé rostliny proto neutrpí takový šok rychlými výkyvy teploty.

Do záhonů již můžeme začít vysévat mrkev, karotku, ředkvičky, ředkev, řepu, petržel, zelí, kopr, kapustu a pozdní kedlubnu. Je také nejvyšší čas na sadbu brambor.

Na přelomu dubna a května letos také vysadíme hrách, fazole, cibuli, jarní česnek nebo třeba nakládačky. 

Pokud je nemáme předpěstované, můžeme v teplejších oblastech do volného záhonu také pomalu začít vysévat například cukety a melouny.

Rajčata, papriky, cukety nebo salátové okurky již nyní můžeme vysávat ve skleníku. Pokud máte zeleninu doma předpěstovanou, s ohledem na letošní nejisté počasí zvažte jejich přemístění do záhonu podle oblasti, ve které se nacházíte. Včasnou výsadbou jim poskytnete více času na zakořenění, po nějaký čas je ještě můžete ochránit uvedenou netkanou textilií. Ideální je také malý pařník, který mladé rostliny ochání před chladem a podpoří jejich růst. V teplejších dnech ale přes den pařník otevírejte, aby nedošlo k přehřívání rostlin. Poději, když rostliny vyrostou a je tepleji, můžete pařník nechat otevřený trvale, nebo jej zcela odstranit.

Nevíte, jak takové pařeniště vyrobit? Pavel Zeman s Honzou Hermanem vás v pořadu Receptář prima nápadů provedou výrobou krok po kroku:

https://primadoma.tv/video-159684-navod-na-vyrobu-dvoupatroveho-pareniste

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…