Co dělat, když rajčata nechtějí dozrávat?

06. 09. 2023

Co dělat, když rajčata nechtějí dozrávat?

Letošní rok byl pro mnoho pěstitelů rajčat výjimečný. Dlouhé studené a deštivé jaro zavinilo, že rostliny často vyrostly do neskutečných rozměrů, ale na plody nasadily poměrně pozdě. Tropické teploty pak zpomalily růst plodů, a tak i když už máme podzim, mnozí z nás mají záhony plné zelených rajčat, které ne a ne dozrát.

Důvodů proč rajčata nechtějí dozrávat může být mnoho, nejčastější příčinou je však počasí. Deštivé a chladné počasí, kdy se slunce většinu dne skrývá za mraky může dozrávání výrazně zpomalit. Ovšem stejně tak mohou růst a dozrávání zpomalit nebo i zastavit tropické teploty. 


Jak tedy přimět rajčata k rychlejšímu dozrávání?

Důležité je zajistit rostlinám dostatek slunečního světla. Nyní se dny zkracují a každý sluneční paprsek má pro rajčata cenu zlata. Jestliže pěstujete rajčata v nádobách, zkuste jim najít místo, kam dopadá slunce po celý den. Rostliny v záhonech samozřejmě nepřestěhujete, ale můžete zkusit některá další opatření.

Především omezte hnojení dusíkem. Velké množství dusíku zpomaluje dozrávání, protože stimuluje zejména růst. Rajčata s přísunem dusíku proto budou mohutnět, ale s dozráváním spěchat nebudou.

Jestliže však už máte záhony pečlivě prohnojené a přísun dusíku nelze jinak omezit, můžete zkusit trik s rýčem. Opatrně zapíchněte rýč ve vzdálenosti 10 cm od rostliny do hloubky 20 cm. Opatrně jej vytáhněte, abyste rostlinu nevyvrátili. Takto pokračujte okolo celé rostliny, abyste narušili kořeny. Tím, že narušíte kořenový systém, rajče díky šoku z menšího přísunu živin urychlí dozrávání plodů.

Co dělat, když je zřejmé, že se blíží chladné počasí a rajčata už nestihnou dozrát? 

Rajčata otrhejte a dejte je do tmy. Používejte jen zdravé a nepopraskané plody. Dejte je v jedné nebo ve dvou vrstvách třeba do papírové krabice a nezapomeňte je pravidelně kontrolovat, jestli některé nezačalo hnít. Takový plod okamžitě odstraňte, aby se hniloba nešířila. 

Pokud chcete dozrávání v krabici urychlit, přidejte k rajčatům jedno nebo dvě zralá jablka. Zralé ovoce totiž uvolňuje do vzduchu etylen, který nastartuje rychlé dozrávání u ostatních plodů. Proto se například nedoporučuje skladovat ve sklepě jablka společně s bramborami, protože tam je takový účinek nežádoucí.

A co s rajčaty, která nedozrají? Nekompromisně je vyhoďte. Nezralá rajčata obsahují jedy solanin a tomanin. Ty se sice při dozrávání odbourávají, ale odstranit je vhodným zpracováním je obtížné. I když existuje spousta receptů na zpracování zelených rajčat a k tomu abychom se přiotrávili by se muselo zkonzumovat jejich větší množství, riskovat zdravotní problémy se nevyplácí. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.