Červnová zahrada: Co ještě můžete vysévat?

19. 06. 2023

Červnová zahrada: Co ještě můžete vysévat?

Úžasná zahrada plná plodů a chutných bylinek je snem každého zahradníka. Letos se ovšem jaro dlouho přetahovalo o nadvládu s dlouhou zimou, a tak mnozí výsev zeleniny dlouho odkládali. Naštěstí i v druhé polovině června je stále možné vysévat a zapracovat na skvělé úrodě. Nechejte se inspirovat následujícími plodinami, které můžete úspěšně vysít a pěstovat ještě tuto sezónu.

V druhé polovině června můžete vysévat několik druhů bylinek, které se postarají o skvělou chuť vašich pokrmů.

  • Petržel: Petržel je velmi odolná bylina, kterou lze vysévat po celé léto. Vysévejte semena přímo do záhonu a zajistěte jim slunné stanoviště.

  • Bazalka: Bazalka je oblíbená bylina, která se skvěle hodí do pesto, salátů a různých omáček. Vysévejte ji do záhonů a pravidelně zalévejte.

  • Máta: Máta je osvěžující bylina s mnoha využitími, například do nápojů, dezertů nebo salátů. Vysévejte ji do dobře zavlažované půdy.

  • Kopr: Kopr je se svým specifickým aroma nenahraditelnou přísadou do omáček, salátů a zavařovacích nálevů.

  • Pažitka: Čerstvá pažitka v polévce nebo na vařených bramborách udělá zázrak.

Mezi další bylinky které ještě můžete vysévat patří například saturejka, fenykl, libeček nebo tymián. Pamatujte ale na to, že pro většinu bylinek je červen posledním měsícem, kdy po vysetí stihnou před nástupem chladného počasí dorůst.

V červnu lze vysévat i některou zeleninu.

Například ředkvičky a ředkve jsou rychle rostoucí plodiny, které můžete vysévat i v druhé polovině června. Vysévejte je přímo do volné půdy, ale vyvarujte se přehřátí půdy. Mějte na paměti, že pro jejich rychlý růst potřebují dostatek vláhy.

I když je červená řepa je kořenová zelenina, která se vysévá obvykle na jaře, i v druhé polovině června je možné získat ještě slušnou úrodu. Vysévejte řepu do hlubší půdy a pravidelně zalévejte. Při výsadbě dbejte na dostatečný prostor mezi rostlinami.

Většina listové zeleniny roste poměrně rychle. Některé druhy salátů jsou odolné vůči teplejším teplotám a mohou být vysévány i v létě. Patří sem například hlávkový salát, čínské zelí nebo polníček. Vysévejte je do lehčí a dobře zavlažované půdy.

Brokolice je výživná a chutná zelenina, kterou můžete vysévat i v druhé polovině června. Vysévejte ji přímo do záhonu a zajistěte jí slunné a chráněné stanoviště. Brokolice vyžaduje pravidelné zavlažování. Počítejte ovšem s pozdní sklizní.

Hrách a fazole jsou plodiny, které příjemně doplňují jídelníček a jsou snadno pěstovatelné. Vysévejte je přímo do záhonu a dodržujte vhodnou vzdálenost mezi rostlinami. Pravidelně zalévejte a podpírejte jejich výhony.

Je důležité si uvědomit, že vhodnost výsevu závisí na konkrétních klimatických podmínkách a regionu, ve kterém se nacházíte.




Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…