Bojíte se používat v zahradě dřevo?

05. 08. 2021

Bojíte se používat v zahradě dřevo?

Před časem jsme psali o tom, že kámen je výborný přírodní a trvanlivý materiál, který sluší každé zahradě. Když už jsme nakousli téma o přírodních materiálech vhodných pro využití v zahradě, nesmíme zapomenout ani na dřevo.

Se dřevem se zcela běžně setkáváme jako s konstrukčním materiálem pro stavbu kůlny, zahradního domku nebo třeba pergoly. Tedy tam, kde je zpravidla pod střechou. Pokud jde o nějaké další využití, většina lidí začne váhat, zda není lepší použít nějaký trvanlivější materiál. Obavy spojené s nízkou životností dřeva přitom zpravidla souvisí se zkušenostmi s neošetřeným měkkým dřevem, které bylo dlouhodobě vystaveno vysoké vlhkosti. Krátce řečeno: „Nikoho nepřekvapí, že smrkové prkno pohozené v blátě rychle ztrouchniví.“

Dřevo ale do zahrady prostě patří. V létě se na slunci tolik nerozpálí, což se cení zejména u zahradního nábytku. Je příjemné i na kontakt a na dotyk, rozhodně je příjemnější sedět na dřevěné lavici, než se potit na neprodyšné plastové židli.

Pokud do zahrady zvolíte vhodný druh dřeva, které navíc správně ošetříte, bude vám sloužit dlouhé roky. Pro různé konstrukce namísto levného smrkového dřeva zvolte například modřín nebo borovici, a životnost se tím znásobí. Dřevo naimpregnujte lazurou nebo lakem.

Důležité je zabránit tomu, aby dřevo stálo ve vodě, například v kaluži po dešti. Dřevo by určitě nemělo být v dlouhodobém kontaktu se zemí, ze které by nasávalo vlhkost. Dřevěné sloupky a podobné prvky je proto lepší ukotvit například do pozinkovaných ocelových patek, než je zabetonovávat nebo zatloukat přímo do země.

V zahradě je velice oblíbený dub, jehož dřevo je mimořádně trvanlivé. Ovšem ani ten není nezničitelný. Pokud z něho budete vytvářet nášlapy, není od věci uložit je do štěrku a vytvořit drenáž, kterou bude odcházet voda.

Sebelépe ošetřované dřevo pracuje. Střídání vlhkosti a teploty způsobí, že povrch dřeva bude praskat a mohou se uvolňovat třísky. Stane-li se to například na prknech u dřevěného plotu, není to velký problém, patina dokonce může působit velice efektně. Je ale důležité povrch ošetřit co nejdříve impregnací i ve vzniklých prasklinách, aby se zabránilo dalšímu pronikání vlhkosti.

Horší je, pokud popraská například povrch lavičky, na které by se někdo mohl o třísky poranit. Proto je důležité u zahradního nábytku takovému poškození přecházet pravidelným ošetřováním povrchu vhodným nátěrem.

Dřevo je prostě perfektní materiál, se kterým se dobře pracuje. Snadno z něho do zahrady vytvoříte spoustu užitečných prvků, ale i třeba dekoraci.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.