Bez čeho se v zahradě skutečně neobejdete?

26. 05. 2021

Bez čeho se v zahradě skutečně neobejdete?

Omezení možnosti cestování v posledních měsících mnohé přivedlo k pořízení chat a chalup. Je to vlastně návrat k tradici, kdy nám cestování omezoval minulý režim, a tak jsme dovolené namísto u moře trávili buď u českých rybníků pod stanem, ti šťastnější pak na vlastní chatě nebo chalupě.

Práce na vlastní zahradě může být pro mnohé skvělou relaxací. Jestliže k tomu ale nemáme potřebné vybavení, mohou se i jednoduché práce změnit v noční můru. Bez čeho se tedy v zahradě rozhodně neobejdete?


Rýč a lopata

Rýč najde využití při rytí záhonů, vykopávání nebo sázení dřevin, terénních úpravách nebo při stavebních pracích. Lopata je univerzální pracovní nástroj a výčet jejího využití by možná vydal na samostatný článek.


Hrábě

Kovové hrábě se hodí při rovnání záhonu a terénních úpravách. Pro hrabání listí jsou vhodnější pružné plastové nebo kovové, tzv. švédské hrábě. Hrabání listí výrazně urychlíte použitím vysavače listí.


Motyka

Motyka je nezbytná, pokud máte v zahradě jakékoli záhony. Bez ní nemůžete okopat květiny ani zeleninu.  Na kopání do hloubky si však raději pořiďte krumpáč.  Práci při okopávání a rytí záhonů výrazně urychlí kultivátor. Kultivátory jsou dostupné i coby malé akumulátorové a elektrické, které záhon prokypří kvalitněji a několikanásobně rychleji než klasická motyka.


Drobné zahradní náčiní

Při setí a sázení se neobejdete bez malé rycí lopatky a hrabiček.


Zahradní hadice

Hadice musí být dostatečně dlouhá, aby dosáhla do všech zákoutí zahrady. Dobrým nápadem je pořízení hadicového navijáku. Pokud hadici necháte volně ležet na zahradě, hrozí její poškození. Samozřejmostí by měla být i kropicí pistole.


Zahradní nůžky

Prostříháte jimi keře nebo slabší větve stromů. Zastřihnete jimi trvalky. Pokud však máte v zahradě živý plot, budete potřebovat plotostřih, kterým rychle upravíte velké plochy.


Pilka, pila

Pilka poslouží při prořezávání stromů. Větší pila je nezbytná při řezání silnějších špalků. Pro přípravu palivového dřeva si raději pořiďte řetězovou pilu.


Zahradní kolečko

Na zahradě je neustále potřeba něco přemísťovat. Vyhrabané listí, posekaná tráva, kompost, ostříhané větve, zemina, stavební materiál…  Bez kolečka se prostě neobejdete.


Postřikovač

Škůdci a choroby se nevyhýbají žádné zahradě. Částečně se jim dá předcházet vhodnou kombinací rostlin, které jsou schopné některé škůdce odpudit. Mšice, padlí a jiné škůdce a choroby, které pravidelně trápí zeleň v zahradách, však často zlikvidujete jen vhodným postřikem.


Sekačka na trávu

Trávník je součástí každé zahrady a bez jeho sečení to prostě nejde. Při výběru sekačky je nutné zvážit především velikost a členitost zahrady. V místech, kam se se sekačkou nedostanete, použijete vyžínač.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…