Bambus – stále zelený živý plot

24. 08. 2021

Bambus – stále zelený živý plot

Vy ještě nemáte v zahradě bambus? Důvodů, proč se stal oblíbenou rostlinou na mnohých zahradách, je bezpočet. Na výběr máte mnoho druhů bambusů, od malých až po druhy dorůstající i několika metrů. Většina bambusů prodávaných v ČR si velice dobře poradí s naším podnebím, mnohé snášejí i teploty pod 20 °C. Nejsou ani nikterak náročné na pěstování.

Bambus patří mezi křovité trávy, které zůstávají zelené i v zimě. Zasněženou zahradu proto oživí zelenou barvou. Přesto se stále jedná o exotickou rostlinu, které déletrvající vysoké mrazy moc nesvědčí. Pokud se navíc spojí mrazivý vítr s ostrými slunečními paprsky, může to bambus poškodit. Proto pro výsadbu bambusu vybírejte taková místa, kde nebude vystaven zejména severním, nebo východním větrům, které bývají nejchladnější. Bambus je zakořeněn relativně mělce, před mrazem je proto nutné kořeny chránit například mulčovací kůrou, listím nebo pod bambus můžete nasypat posekanou trávu ze sekačky.

Bambus není náročný na půdu, neměl by ale nikdy vyschnout. V suchých letních měsících jej zpravidla zalévat nezapomenete, ale mnohdy si neuvědomíme, že může vyžadovat zálivku i v zimě a především brzy z jara. Nejvíce vody potřebují bambusy první dva roky po výsadbě. Starší a dobře zakořeněné rostliny bývají odolnější.

V zahradě najde bambus mnoho využití. Lze z něho vytvořit živý plot, můžete jím vytvářet předěly zahrady, může být využit jako bariéra, za kterou skryjete kompostér či jiné nevzhledné technické zázemí v zahradě. Bambus může být i krásným prvkem v okolí jezírka. 

Do menších zahrad se hodí nižší typy bambusu. Ty lze vysadit i do větších nádob, čímž získáte krásnou dekoraci na terasu či do zimní zahrady. V rozlehlých zahradách naopak vyniknou vyšší typy, ze kterých lze vysázet i menší háj s místem pro relaxaci. Dobře může fungovat i trs bambusu vysazený jako solitér. Působivého, nádherného efektu docílíte, když bambus v noci šikovně nasvítíte. Zpravidla platí, že nižší odrůdy mají raději polostín, zatímco ty vysoké si potrpí na slunce.

Pokud budete vysazovat bambus do zahrady, mějte na paměti, že většina odrůd bambusů se množí celkem rychle pomocí výhonů, a tak se mohou brzy stát nezvladatelnými. Na uzdě je udržíte pouze tak, že výhonům do cesty postavíte neprostupnou bariéru, skrz kterou výhony neprorostou. Záhon s bambusem je vhodné olemovat například odolnou geotextilií, kterou zapustíte cca 40 cm do hloubky. Menší odrůdy lze sice do jisté míry udržet na uzdě i pravidelným sečením, pokud se ale šlahouny s novými výhonky protáhnou pod plotem k sousedovi, tak ten asi radost mít nebude.

Bambus je především v Asii využíván jako pevný a trvanlivý stavební materiál, ideální je i pro konstrukci nábytku nebo vytváření dekorací. V našich podmínkách sice sotva vypěstujete dostatek vzrostlého bambusu pro složité konstrukce. Jestliže však budete bambus prořezávat, bylo by škoda stébla vyhazovat. Na zahradě je dobře využijete jako oporu u rajčat a pokud zapojíte fantazii, jistě najdete i další využití této osobité a hezké rostliny.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.