Zpátky do školy: Tip na dárek pro radost a motivaci

21. 08. 2023

Zpátky do školy: Tip na dárek pro radost a motivaci

Blíží se konec letních prázdnin a pro mnoho dětí to znamená návrat do školního života. Přestože se mohou těšit na setkání s kamarády a nové dobrodružství ve škole, mohou také pociťovat mírnou úzkost způsobenou návratem pravidelných ranních budíčků, učení a psaní úkolů. Je to období plné smíšených emocí, ale existuje způsob, jak tento přechod zpříjemnit a dětem ho učinit zábavnějším.

Pro děti je návrat do školy přechodem mezi svobodou letních prázdnin a strukturou školního prostředí. Na jedné straně se těší na opětovné setkání s kamarády a sdílení letních zážitků. Na straně druhé se ale mohou obávat pravidelných povinností, jako jsou ranní vstávání, učení, psaní úkolů a testy. Je zcela normální pociťovat smíšené emoce před návratem do školy.

Proč neudělat návrat do školy co nejzábavnějším způsobem? Jedním z možných způsobů, jak dětem zpříjemnit nástup do školy, může být překvapení v podobě dárku.

Například hoverboard – moderní dopravní prostředek, který děti nejen zaujme, ale také je pobaví a motivuje k aktivitě. Hoverboard je elektrický skateboard s dvěma kolečky, který se ovládá přenášením váhy těla. Je to zábavné vozítko, které by dětem s koncem prázdnin mohlo dodat novou energii a nadšení.

I když se ovládání hoverboardu může zdát na první pohled velice složité, můžete si být jistí, že jej děti zvládnou během několika minut. V každém případě ale děti musí mít minimálně cyklistickou přilbu. Od věci nejsou ani kolenní a loketní chrániče a chrániče zápěstí (podobně jako na brusle).

Může jezdit dítě na hoverboardu do školy?

V první řadě je důležité zvážit, kudy vede cesta do školy a všechna riziková místa, jako jsou přechody pro chodce nebo jízda po silnici. Také je nutné vzít v úvahu i to, nakolik zvládá dítě hoverboard ovládat. Podobně jako na kole, na hoverboardu smějí jezdit po veřejných komunikacích bez dozoru jen děti starší 10 let.  Nicméně i když to zákon v některých případech připouští, osobně bych jízdu na hoverboardu po silnici nedoporučil ani dospělým, natož dětem.

V některých městech navíc může být ze zákona použití hoverboardu omezeno vyhláškou (například v Praze).

Raději nechte děti ať si hoverboard užijí na hřištích, nebo v místech kde nebudou obtěžovat chodce. A především tam, kde nehrozí střet s bezohledným řidičem. 

Hoverboard je Zákonem č. 361/200 Sb. § 60a definován jako osobní přepravník a jezdec na hoverboardu je v podstatě považován za chodce. Je tedy povinen využívat chodníky, stezky pro chodce, oddělené pruhy pro chodce, používat přechody pro chodce atd. Při jízdě po chodníku dalších částech komunikací vyhrazených pro chodce se ale musí pohybovat maximálně rychlostí běžné chůze, aby neohrozil ostatní účastníky. Po silnici smí jet pouze tam, kde chodník, stezka pro chodce, stezka pro chodce a cyklisty, jízdní pruh vyhrazený pro cyklisty nebo stezka pro cyklisty nebo kde je chodník neschůdný, V takovém případě musí jet po levé krajnici nebo co nejblíže při levém okraji vozovky. 

Úplné znění zákona: 361/2000 Sb. Zákon o silničním provozu (zakonyprolidi.cz)


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.