Zahradní lahůdky: Inspirujte se s grilovanou zeleninou pro letní večery!

02. 08. 2023

Zahradní lahůdky: Inspirujte se s grilovanou zeleninou pro letní večery!

Grilování je oblíbená letní aktivita, která spojuje rodinu a přátele. Ale grilování nemusí být jen o masu. Grilovat můžete i některou zeleninu, která je chutná, zdravá a barevná. Zde je několik tipů, jak připravit grilovanou zeleninu, která potěší vaše chuťové pohárky.

  • Grilované papriky: Papriky jsou ideální pro grilování, protože mají pevnou strukturu a sladkou chuť. Můžete použít různé barvy paprik, abyste dodali jídlu pestrost. Papriky nakrájejte na velké kusy a osolte je. Potom je položte na rošt grilu a opékejte je ze všech stran, dokud nezměknou a nezískají černé skvrny. Grilované papriky můžete podávat samostatně nebo s omáčkou z jogurtu, česneku a bylinek.
  • Grilovaný květák: Květák je další zelenina, kterou můžete grilovat. Květák rozdělte na menší růžičky a uvařte je v osolené vodě asi 10 minut, dokud nebudou měkké, ale stále křupavé. Potom je osušte a promíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a kořením podle chuti. Můžete použít například kari, kurkumu nebo papriku. Květák rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 15 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Potom květák přendejte na gril a opékejte ho ještě pár minut z každé strany, aby se udělala křupavá kůrka.
  • Grilovaný cuketový salát: Cuketa je lehká a osvěžující zelenina, která se hodí do salátů. Cuketu nakrájejte na tenké plátky a osolte je. Nechte je odstát asi 15 minut, aby pustily vodu. Potom je osušte papírovou utěrkou a potřete olivovým olejem. Cuketu grilujte na středně vysokém ohni asi 3 minuty z každé strany, dokud nezměknou a nezískají proužky. Cuketu dejte do mísy a přidejte nakrájenou rajčata, olivy, sýr feta a čerstvou bazalku. Zakapejte citronovou šťávou a promíchejte.

Grilovaná zelenina je skvělým doplňkem k masu nebo rybám, ale může být i hlavním chodem pro vegetariány nebo vegany. Je plná vitamínů, minerálů a vlákniny, které podporují vaše zdraví. Zkuste grilovat zeleninu tento rok a objevte nové chutě.
Grilovat můžete na elektrickém nebo plynovém grilu, nic však vašemu jídlu nedá tak jedinečnou vůni a chuť jako gril na dřevěné uhlí.

Grilování na dřevěném uhlí je způsob, jak si užít pravou atmosféru ohně a přírody. Dřevěné uhlí dodává jídlu nezaměnitelnou vůni a chuť, kterou nelze napodobit žádným jiným zdrojem tepla. Nicméně, grilování na dřevěném uhlí má i své nevýhody. Jednou z nich je, že kouř z dřevěného uhlí obsahuje látky, které mohou být škodlivé pro zdraví.

To ale neznamená, že byste se měli grilování na dřevěném uhlí úplně vyhnout. Existují způsoby, jak snížit riziko vzniku těchto škodlivých látek a chránit své zdraví. Například:

  • Používejte kvalitní dřevěné uhlí bez příměsí nebo chemikálií.
  • Nepoužívejte hořlavé kapaliny, jako je benzín nebo petrolej, k zapalování uhlí.
  • Udržujte dostatečnou vzdálenost mezi jídlem a uhlím, aby se zabránilo spálení nebo kapání tuku do ohně.
  • Obracejte jídlo často a neponechávejte ho na grilu déle, než je nutné.
  • Odstraňujte spálené části jídla před konzumací.
  • Přidejte do jídla antioxidanty, jako jsou bylinky nebo zelenina, které pomáhají neutralizovat volné radikály.

Grilování na dřevěném uhlí si tedy můžeme občas dopřát, pokud dodržujete některá opatření a dbáte na vyváženou stravu. Grilované jídlo by nemělo být vaším hlavním zdrojem potravy, ale spíše doplňkem k jiným zdravým pokrmům. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.