Skvělý oběd na grilu snadno a rychle

26. 05. 2021

Skvělý oběd na grilu snadno a rychle

Letošní počasí zatím fanouškům grilování moc nepřeje. I když někteří nadšenci vytáhli své grily už v březnu, ani na sklonku května by asi nebyl problém spočítat na prstech, kolik dní nám umožnilo posedět u grilu při dobrém jídle a pití, aniž bychom se přitom nemuseli teple obléct.

Každý milovník grilovaných jídel má jistě svůj osvědčený recept. Nezřídka se jedná o nakládání masa do různých směsí koření, jež dobrůtce ve finále dodají pikantní nebo exotickou chuť. Mnozí by se jistě mohli pochlubit svou vlastní tajnou směsí kořenících přísad. My se vám pokusíme dokázat, že největší síla je v jednoduchosti. Na grilu připravíme maso včetně přílohy.

Základem je kvalitní maso. Ideální je krkovice, která se na grilu zbytečně nevysuší a zůstane šťavnatá. A pokud je maso skutečně kvalitní, vyzrálé a už od pohledu čerstvé a šťavnaté, je škoda přebíjet jeho přirozenou chuť kořením.

Pro přípravu našeho receptu je dobré, pokud máte gril se dvěma grilovacími rošty nad sebou. Takovým je například HECHT SENTINEL.

Nejprve oloupejte a nakrájejte nadrobno brambory. Přiměřeně je osolte a zabalte do alobalu s kusem másla. Je vhodné použít dvě vrstvy alobalu a balíček dobře utěsnit, aby pára a roztavené máslo zbytečně neunikaly. Takovýchto balíčků si připravte tolik, kolik porcí budete potřebovat.

Zatopte v grilu a balíčky s brambory umístěte na horní rošt. Nyní máte 10 – 15 minut na to, abyste si připravili maso. Plátky krkovice lehce naklepejte, stačí jen rukou, paličkou byste maso zbytečně rozbili. Maso jen osolte a opepřete. 

Při grilování nebudeme používat žádný tuk, pokud by se maso připalovalo, budeme je polévat vodou, kterou jsme osolili a opepřili.

Pokud grilujeme na grilu s dřevěným uhlím, není možné odhadnout přesnou dobu přípravy, jelikož konkrétní uhlí a konkrétní gril podstatně ovlivní dosaženou teplotu. Proto se musíte řídit vlastní zkušeností s vaším grilem – a také vaší „šéfkuchařskou“ intuicí... Tajemství úspěchu našeho receptu spočívá též ve správném načasování, jinými slovy jde o to, kdy začít maso grilovat, aby se přibližně ve stejnou dobu dopekly i brambory.

Brambory můžete servírovat každému přímo v alobalu, díky tomu, že se dusily ve vlastní páře si zachovají vynikající chuť, kterou máslo ještě krásně zjemní. Při servírování je můžete ještě posypat čerstvou pažitkou.  Mnozí budou rovněž překvapeni skvělou přírodní, pořádnou chutí masa, které nebylo naloženo ve směsi koření a oleje.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…