Posílí imunitu, zlepší náladu, uleví od bolesti

13. 12. 2019

Posílí imunitu, zlepší náladu, uleví od bolesti

Podle archeologických nálezů sahá historie saunování až do prastaré Asie 5. století před naším letopočtem. Písemné záznamy pak popisují první sauny v Evropě již v 11. století našeho letopočtu. Moderní finské sauny začaly získávat oblibu počátkem minulého století a o prospěšnosti sauny na lidský organismus není pochyb.

Při pobytu v sauně se vyplavuje endorfin neboli tzv. hormon štěstí. Pobyt v sauně tedy zlepšuje náladu a má dobrý vliv na neurovegetativní systém. Může napomáhat ke snížení bolestí kloubů, napomáhá regeneraci svalů, posiluje imunitu, pomáhá předcházet nachlazením a ve výčtu blahodárných účinků bychom mohli pokračovat dál.  

Ne každý si ale může dovolit opravdovou finskou saunu. Její vybudování je prostorově finančně náročné, ve většině bytů je i díky velké energetické náročnosti nerealizovatelné.

Řešení přináší infrasauna

Infrasauna je prostorově nenáročná, ty nejmenší modely pro jednu až dvě osoby zaberou doma jen o něco málo více místa, než obyčejná skříň. Pro připojení sauny do elektřiny poslouží běžná zásuvka, infrasauna totiž spotřebuje přibližně stejně energie jako obyčejná napařovací žehlička. Místo pro ni lze proto najít i v malém panelovém bytě.
Na rozdíl od klasické finské sauny není třeba infrasaunu před použitím dlouze předehřívat. V infrakabině jsou instalovány panely, které generují dlouhovlnné infračervené záření, jež proniká více než 4 cm hluboko do tkání.

Zásadní rozdíl mezi finskou saunou a infrasaunou je tedy v tom, že zatím co v klasické sauně je ohříván celý prostor i vzduch na vysokou teplotu, v infrasauně je zářením ohříván povrch těla a teplo se takto vstřebává přímo do tkání. Teplota v infrasauně tedy dosahuje maximálně 60 °C. Infrasaunu proto mohou po poradě s lékařem zpravidla využívat i kardiaci, pro které by návštěva finské sauny mohla mít fatální následky.

Infrasauna prohřeje svaly, klouby a přináší tak úlevu od namožení. V chladných dnech posiluje imunitu, uvolňuje dýchací cesty, odstraňuje potíže s nespavostí a celkově zlepšuje náladu.

Zpět na předchozí stránku

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…