Nemůžete se dočkat grilování?
26. 04. 2022
Pro mnohé je grilování spojeno s příjemným posezením s přáteli nad chutným jídlem a sklenkou dobrého moku. Jiní považují grilování za malý obřad, pro který je důležitá k dosažení dokonalého výsledku poctivá příprava. Grilování nám dává možnost experimentovat a neustále se zdokonalovat.
Gril na uhlí je klasika
Tradičním způsobem grilování je samozřejmě grilování na dřevěném uhlí. Asi nemá cenu spekulovat nad tím, nakolik je tento způsob úpravy jídla zdravý, ale nakonec většina pokrmů, které nám tolik chutnají, zdraví právě neprospívá. Naštěstí asi nikdo z nás negriluje denně a tak si snad můžeme dovolit tu a tam trošku zahřešit. Vůni a chuť, kterou pokrmu dodá dým z uhlí prostě nelze nahradit žádným kořením.
Grily na uhlí mohou být různé. Základní otevřené grily vlastně tvoří jen topeniště, nad kterým je umístěn grilovací rošt. Jelikož u tohoto grilu nelze účinně regulovat přístup vzduchu do topeniště, není možné regulovat ani teplotu při hoření. Proto je důležité, aby bylo možné měnit vzdálenost mezi palivovým a grilovacím roštem, jelikož je to vlastně jediný způsob, jak lze ovlivnit teplotu grilování.
Pokud je gril opatřen víkem, to bývá zpravidla opatřeno uzavíratelnými otvory, jimiž lze regulovat průtok vzduchu, což ovlivní rychlost hoření uhlí a tím i teplotu grilování. Ovšem i u tohoto typu grilů není od věci, pokud lze měnit vzácnost mezi palivovým a grilovacím roštem.
Pokročilejší grily mohou mít i dvě topeniště. Jedno je klasicky pod grilovacím roštem, druhé je zcela mimo rošt na straně grilu. Pokud použijete druhé topeniště, gril funguje podobně jako horkovzdušná trouba, což vám umožní i pečení větších kusů masa. U velkých grilů s odklápěcím víkem se můžete setkat i se dvěma grilovacími rošty nad sebou. Zatím co spodní rošt slouží ke klasickému grilování, na vrchním roštu můžete například dopékat přílohu.
Plynový gril má snadnou obsluhu
Plynové grily mají podobou konstrukci jako ty na dřevěné uhlí. Rozdíl je především v tom, že pod grilovacím roštem jsou namísto uhlí plynové hořáky. Velkou výhodou plynového grilu je, že stačí otočit knoflíkem a prakticky ihned můžete grilovat. Plameny můžete snadno regulovat, čímž máte perfektní kontrolu nad teplotou grilování. Odpadá složité rozpalování uhlí, snazší je i čištění. Plynový gril je proto připraven během chvilky. Grilování na plynu je i zdravější, ovšem skalní příznivci klasiky plynovým grilům vyčítají právě absenci dýmu, který dává jídlu nezaměnitelnou chuť a vůni.
Běžný plynový gril vybavený víkem lze samozřejmě využívat i podobně jako troubu, dokonce i lépe. Zatím co běžné domácí trouby mohou dosáhnout maximální teploty okolo 240 °C, dosažitelná teplota u některých plynových grilů může být vyšší i než 350 °C, což lze využít například pro pečení pizzy.
Elektrické grily
Elektrický gril je alternativou tam, kde nemůžete grilovat na ohni. Protože při grilování nedochází ke spalování a nevzniká dým, lze použít i na balkónech, terasách, ale i v uzavřené místnosti. Jeho výhodou je, že jej lze kdykoli rychle připravit ke grilování a pokud je vybaven termostatem, máte dokonalou kontrolu nad teplotou.
Jaké další vychytávky mohou mít některé grily?
Jestliže si chcete grilování vychutnat, u grilu jistě oceníte odkládací plochy, kterých nikdy není dost. Výhody integrovaného teploměru asi také není třeba zdůrazňovat.
Většina běžných grilů není stavěna pro trvalé vystavení přírodním vlivům, proto není od věci, pokud má gril kola a madlo, které vám s ním umožní snadno manipulovat.
Některé plynové grily mohou být navíc vybavené bočním hořákem pro vaření, což vám umožní během grilování například vařit v hrnci přílohu.
Autor: PST
Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!
Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.
Mohlo by Vás také zajímat
Moderní palivo s ethanolem může snadno poškodit zahradní techniku
10. 10. 2024Moderní palivo, které obsahuje až 10 % ethanolu, je sice vhodné pro použití v automobilových motorech, ale pro zahradní…
Topení dřevem: Proč je důležité používat výhradně suché dřevo
09. 10. 2024Topení dřevem je oblíbeným způsobem vytápění nejen pro jeho nižší náklady, ale také pro příjemnou atmosféru, kterou…
Podzimní úklid zahrady: Proč je důležité odstranit spadané listí
08. 10. 2024Podzimní období přináší nejen krásné scenérie plné barevných listů, ale také nezbytné práce na zahradě. Jedním z…
Jak správně uložit akumulátory na zimu, aby dobře sloužily i na jaře
07. 10. 2024Podzim je obdobím, kdy se většina zahradní techniky, elektrických motocyklů, elektrokol a dalších strojů napájených z…