Nejlepší dárky pro kutily

30. 11. 2021

Nejlepší dárky pro kutily

Máme Advent, a tak již Vánoce klepou prakticky na dveře. Mnozí již mají dárky nakoupené, někteří dokonce zabalené. Pokud se ale stále nemůžete rozhodnout, co koupit, máme pro vás několik tipů.

Jestliže máte doma kutila, možná ho nějakým „měkoušem“ pod stromečkem potěšíte, ale věřte, že by nový svetr ochotně vyměnil třeba za šikovnou vrtačku, pokud by tím dárce neurazil. Co si budeme říkat, v každém chlapovi se skrývá stále malý kluk, který jako kutil vyměnil své hračky za nářadí. A na každý svůj výrobek je patřičně hrdý, i když nemusí být zrovna dokonalý. Tím ovšem nechceme říct, že by nářadí v ruce neslušelo i šikovné ženě.

Pokud chcete kutilovi vybrat nějaké vybavení do dílny, bude nejlepší opatrně začít zjišťovat, co mu v dílně chybí, nebo které nářadí již dosluhuje. Kromě sady klíčů, šroubováků a kleští je základem každé dílny i vrtačka. Dnes se prosazují zejména ty s akumulátorovým pohonem. Jejich hlavní výhodou je, že za sebou nemusíte tahat žádný kabel, který neustále překáží a někde se zasekne zpravidla vždy, když stojíte s vrtačkou na štaflích.

Moderní akumulátorové vrtačky jsou napájené z lithiových akumulátorů, do kterých se vejde opravdu hodně energie. Na jedno nabití je proto možné s jedním akumulátorem pracovat i celý den. A pokud by to nestačilo, v záloze můžete mít na nabíječce druhý. Akumulátory pak stačí v případě potřeby vyměnit a pracovat můžete prakticky nepřetržitě. Dnes jsou některé aku vrtačky dokonce vybavené i tzv. příklepem, lze s nimi proto vrtat i do zdí. Takovou je například vrtačka HECHT 1288, která je dodávána v kufříku s nabíječkou a dvěma akumulátory.

Lithiové akumulátory nejsou ovšem zrovna nejlevnější, proto se vyplatí myslet dopředu. Kupovat další akumulátorové nářadí, které by vyžadovalo vlastní akumulátory, by bylo zbytečným mrháním peněz. V dílně by se pak hromadily další a další nabíječky s akumulátory a čert, aby se potom vyznal v tom, který akumulátor k čemu patří. Nebylo by proto lepší mít jen jeden typ akumulátoru, který bude pasovat na všechno nářadí? Pak vystačíte se dvěma akumulátory, z nichž jeden můžete používat a druhý současně nabíjet, aby byl připraven pro okamžité použití. A důležité je uvažovat i do budoucna – akumulátory nemají neomezenou životnost. Za pár let jejich kapacita klesne natolik, že budou nepoužitelné. Jestliže však používáte jen jeden typ, stačí jej dokoupit a zase můžete používat všechno nářadí. Není nutné kupovat pro každé nářadí samostatný akumulátor.

V nabídce značky HECHT můžete najít akumulátorové nářadí označené logem ACCU program 1278, u kterého je zaručeno, že je napájené stejným akumulátorem.

Mezi ně patří i výše zmíněná vrtačka HECHT 1288. V nabídce je i levnější vrtačka HECHT 1277 nebo výkonnější HECHT 1288, která je navíc opatřena bezuhlíkovým motorem, který má výrazně vyšší životnost. Všechny tři typy vrtaček jsou dodávány v praktickém kufříku se dvěma akumulátory a nabíječkou. A tyto akumulátory lze použít na celou řadu dalšího nářadí označeného logem ACCU program 1278. Kterákoli z těchto vrtaček proto může sloužit jako základ pro postupné vybavení dílny. A nejen to, použít je lze i pro napájení některé zahradní techniky.

Dílna žádného kutila se neobejde bez pily. Okružní pilou lze snadno a rychle provádět rovné řezy. Jsou proto ideální pro řezání desek nebo prken. Takovou může být například okružní pila HECHT 1670.
Je-li třeba řezat oblé řezy nebo vyřezat například kulatý otvor, neobejdete se bez přímočaré pily HECHT 1531. S tou při troše šikovnosti vyrobíte třeba i selský nábytek, jaký měly doma naše prababičky. S pilou ocaskou HECHT 1510 zase není problém uříznout například kulatinu nebo i kovovou trubku. Ostatně s řezáním a broušením kovu vám zase pomůže i úhlová bruska HECHT 1320.

Pokud se vrátíme k vrtání – každý, kdo bydlí v paneláku, dobře ví, že vyvrtat do panelu díru pro hmoždinku pomocí vrtačky s mechanickým příklepem je nadlidský výkon. Dlouhé minuty doslova tavíte vrták v panelu, zatímco soused vztekle buší z druhé strany do stěny. S akumulátorovým bouracím kladivem HECHT 1022 budete muset naopak dávat pozor, abyste se k sousedovi neprovrtali, protože vrták do stěny zajede jako do másla. Beton nebo kámen, nic není problém. Potřebujete rychle utáhnout nebo povolit šrouby? S rázovým utahovákem HECHT 1256 budete pracovat jako profík. Sundat kola z automobilu bude otázkou okamžiku. A pokud je bude třeba dofouknout, můžete použít kompresor HECHT 2090. Občas se při práci dostaneme i do míst, kde je málo světla, a proto si potřebujeme přisvítit. LED svítilna HECHT 1706 vydrží na jedno nabití svítit dlouhé hodiny. Využijete ji proto nejen v dílně, ale třeba i při kempování nebo když vypadne elektrický proud.

A co práce na zahradě? Při sečení trávy se dnes neobejdeme bez vyžínače, se kterým můžeme dosekat špatně dostupná místa nebo provést finální úpravu okolo plotů a zdí, kam se sekačka nedostane. HECHT 5022 má díky akumulátorovému pohonu výhodu, že za sebou nemusíte tahat žádný přívodní kabel. Ostatně tahat kabel po zahradě je nepohodlné u kteréhokoli nářadí. Znáte to, vždycky se někde zasekne, před prací ho musíte rozmotat, po práci zase smotat. A když ho omylem přetáhnete přes záhon právě rozkvetlých tulipánů… Proto se vyplatí mít i další akumulátorovou zahradní techniku.

Například plotostřih, nebo chcete-li nůžky na živé ploty HECHT 6022. U běžného elektrického plotostřihu je kabel nejen omezující, ale může se vám při práci připlést mezi větve a přestřihnete jej. U akumulátorového plotostřihu se to naštěstí stát nemůže. Jestliže máte vysoký živý plot, není bezpodmínečně nutné šplhat po štaflích s nebezpečným nástrojem v ruce. Stačí si pořídit teleskopickou násadu HECHT 9620, osadit ji plotostřihem HECHT 6520 a můžete pohodlně ze země zastřihávat ploty vyšší než 3 metry. A pokud to bude nutné, na stejnou násadu lze osadit i vyvětvovací řetězovou pilu HECHT 9520, se kterou snadno prořežete ze země i koruny stromů. S fukarem na listí HECHT 9420 snadno listí vyfoukáte i ze špatně dostupných míst, kam se hrábě nevejdou. A v zimě s ním můžete z chodníku sfouknout třeba i čerstvý prašan.

A co je na tom všem to nejlepší? Všechno uvedené nářadí lze napájet stejným akumulátorem. Kdyby měl mít kutil v dílně ke každému nářadí dva akumulátory a nabíječku, zabralo by to celý regál v polici. A když se připočte cena každého akumulátoru a nabíječky, náklady by přesahovaly několik tisíc korun. A pak si navíc pamatovat, který akumulátor k čemu patří…

Tak co vy na to? Nezaložíte teď o Vánocích tomu svému kutilovi základ pro kompletní sadu nářadí do dílny a na zahradu?

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.