Máte kolo se správnou povinnou výbavou?

31. 05. 2021

Máte kolo se správnou povinnou výbavou?

Cyklistika zažívá aktuálně boom. Obce a kraje budují cyklostezky, stále více zajímavých míst přímo vybízí k „cyklovýletu“. A pokud nemáte tu správnou fyzičku, na elektrokole vyšlápnete i ten nejdelší kopec jako dobře trénovaný atlet. Často se však zapomíná, že každé kolo musí být pro jízdu na veřejných komunikacích opatřeno i nějakou povinnou výbavou.

Často může být kolo takovou výbavou opatřeno už z výroby. Nezřídka však výrobce dává zákazníkovi možnost volby opatřit kolo povinnými prvky podle vlastního uvážení, a tak některé součásti povinného vybavení mohou na kole chybět. Chcete-li však s kolem jezdit bezpečně po silnici, je vaší povinností kolo správně dovybavit.

Naprostou samozřejmostí jsou dvě funkční a vzájemně nezávislé brzdy. Tedy brzda přední a zadní, které jsou ovládané buď samostatnými páčkami, u starších typů kol může být zadní brzda ovládána pomocí pedálů.

Mezi povinnou výbavu patří i odrazky. Je to nejen přední bílá a zadní červená odrazka, povinné jsou rovněž oranžové odrazky na pedálech a také oranžové odrazky ve výpletu (paprscích) kol.  Právě na odrazky ve výpletu kol se zapomíná nejčastěji.

Mezi volitelnou výbavu se pak považuje červené zadní světlo a bílý přední světlomet. Ty se však stávají povinnými za snížené viditelnosti.

Mezi nepovinné, ale doporučené prvky se pak řadí zvonek, blatníky a kryt řetězu.

V případě elektrokola, aby mohlo být považováno za kolo a nikoliv například za motocykl, pak navíc platí, že elektromotor může mít výkon maximálně 250 W, smí pouze pomáhat při šlapání a při dosažení rychlosti 25 km/h se motor automaticky musí odpojit. Pokud by elektrokolo nesplňovalo byť jen jednu z uvedených podmínek, bude z pohledu zákona považováno za motocykl, který už ovšem musí mít všechny náležitosti spojené s provozem motocyklu. Mimo jiné technické osvědčení, registrační značku, zákonné pojištění a řidič musí mít platný řidičský průkaz. V opačném případě na něho bude pohlíženo stejně, jako by řídil neoprávněně motorové vozidlo na veřejné komunikaci.

Pro děti do 18 let je navíc při jízdě na kole povinná i cyklistická přilba. Rozhodně však není od věci, pokud budou přilbu používat i dospělí, protože přilba může zachránit život v každém věku.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…