Kde můžete legálně jezdit na hoverboardu?

01. 07. 2021

Kde můžete legálně jezdit na hoverboardu?

Hoverboardy, gyroboardy  a další vozítka založená na samovyvažovacím principu se stávají stále více oblíbené a rozšířené. Ne každý však ví, jakým způsobem je lze legálně provozovat na veřejných komunikacích.

Zákon o provozu na pozemních komunikacích (Zák. č. 361/2000 Sb.) hoverboardy, gyroboardy a všechna další zařízení pro osobní přepravu založená na samovyvažovacím principu definuje jako „osobní přepravník“. Jakkoli se nám toto právní označení může zdát kostrbaté, právě díky této zákonné definici lze jednoduše odvodit, že přestože se do jisté míry jedná vozidlo poháněné motorem (v tomto případě elektromotory), nejedná se o motorové vozidlo, k jehož řízení je třeba řidičské oprávnění. 

§ 60a výše uvedeného zákona stanoví, že:

Na osobním přepravníku se samovyvažovacím zařízením nebo obdobném technickém zařízení (dále jen „osobní přepravník“) se lze na chodníku, stezce pro chodce, stezce pro chodce a cyklisty nebo na odděleném pruhu pro chodce na stezce pro chodce a cyklisty nebo na pěších a obytných zónách pohybovat nejvýše rychlostí srovnatelnou s rychlostí chůze.

Podle zákona se tedy při dodržení uvedených pravidel na osobu pohybující se na hoverboardu pohlíží jako na chodce. Jako taková je osoba povinna používat chodníky, v případě, že je blíže než 50 metrů křižovatka s řízeným provozem, nebo přechod pro chodce, podchod nebo nadchod, musí je jezdec na hoverboardu využít. Stejně jako chodec se musí chovat „hoverboardista“ například i při přejíždění železničního přejezdu apod. Na chodníku, stezce pro chodce, stezce pro chodce a cyklisty, jízdním pruhu vyhrazeném pro cyklisty nebo stezce pro cyklisty nebo na pěších a obytných zónách nesmí ohrozit chodce nebo cyklisty.

Tam, kde není chodník, stezka pro chodce, stezka pro chodce a cyklisty, jízdní pruh vyhrazený pro cyklisty nebo stezka pro cyklisty nebo kde je chodník neschůdný, smí se osoba na osobním přepravníku pohybovat po levé krajnici nebo co nejblíže při levém okraji vozovky. Osoby na osobním přepravníku se v takovém případě smí pohybovat jen jednotlivě za sebou.

Dopravní značka B 30a

Obec může na svém území vymezit místa, kde je provoz osobních přepravníků zakázán! Takto to například bylo upraveno v centru Prahy, kde v pěších zónách segwaye ohrožovaly davy turistů. Jelikož se hoverboard řadí do stejné kategorie, je více než pravděpodobné, že v zónách, kde je provoz osobních přepravníků zakázán, může vám policie za jízdu na hoverboardu uložit tučnou pokutu.
Takovéto zóny jsou vyznačené dopravní značkou B 30a.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…